„Je nejvyšší čas začít s vánočním cukrovím. Nejlepší je odležené. Jde o trvanlivější pečivo,“ říká Darina Sochová, učitelka odborného výcviku Střední školy prof. Zdeňka Matějčka v Ostravě-Porubě na odloučeném pracovišti v Klimkovicích.

„Ještě minulý týden převládaly tradiční zákusky věnečky, rolády, špičky, indiánky a pomalu se přecházelo i na vánoční perníky či chaloupky. Teď pečeme výhradně cukroví,“ pokračuje s tím, že na letošní Vánoce by měli učni nachystat až půl tuny.

Vánoční trhy na Masarykově náměstí v Ostravě.
OBRAZEM: Ostravu oživil vánoční čas

A to víceméně vlastníma rukama. „Stroje máme pouze na míchání těsta. Jinak je všechno vlastní výroba,“ uvádí Sochová k desítkám pekáčů. Na těch jsou medvědí tlapky, vanilkové rohlíčky, linecké a světlé třené cukroví, marokánky, kokosové kmeny…

Asi nejvíce jdou žákům (v drtivé většině slečnám) od ruky medvědí tlapky. „Naopak problémy mívají s třeným lineckým. Směs v sáčku s trubičkou, kterou je formují, totiž rychle tuhne,“ popisuje Sochová s tím, že učni se při všech činnostech poctivě střídají.

Česko zpívá koledy v Ostravě, Alšovo náměstí v Porubě.
Koledy s Deníkem zazpívá také Markéta Konvičková

Učitelky říkají jim zde také mistrové je vedou k tomu, aby jejich výrobky odpovídaly po stránce technologické, hygienické, ale také estetické. Budoucí cukráři a potravinářští pracovníci pečou ostatně nejen na známky, pro všechno už mají zajištěn odbyt.

„Cukroví si totiž kupují jak sami studenti oboru, tak i ostatní žáci a personál školy. Část produkce využíváme při náborových akcích,“ dodává Sochová. Klimkovické učňovské cukroví má dobré jméno i u veřejnosti, na tu se ovšem už prakticky nedostává.

Nastal čas vánoční je název výstavy betlémů ze sbírek Slezského zemského muzea v opavském Domě umění. Dominantou je vyřezávaný dřevěný betlém Josefa Heinze pocházející z první poloviny 19. století.
K symbolům Vánoc patří i betlémy. Kde všude v kraji je najdete?