Manažerka pro rozvoj podnikání Petra Uhligová pro Deník uvedla, že jen v Moravskoslezském kraji společnost pomohla od počátku vojenského konfliktu na Ukrajině několika desítkám lidí, převážně ženám a dětem. To je zhruba desetina všech uprchlíků, kterým společnost Maxin’s Group v rámci celé země poskytla pomoc. V Moravskoslezském kraji to bylo nejčastěji v okrese Nový Jičín.

Petra Uhligová podotkla, že mezi uprchlíky je o práci velký zájem. „Oni si nevybírají, chtějí hlavně práci, být samostatní a dát dětem podmínky k důstojnému životu. U nás nabízíme dělnické profese, ale mapujeme také jejich vzdělání a pracovní zkušenosti. A můžu prozradit, že na dělnické pozici, kde je požadováno základní vzdělání, nám pracují ženy s vysokoškolským titulem v oboru farmacie, nebo tam máme také učitelku a podobně,“ upřesnila Petra Uhligová.

Jarní Flora Olomouc 2022. Hlavní expozice v pavilonu A nese název Květy a světy
OBRAZEM: Jarní Flora v Olomouci odstartovala, podívejte se, co nabízí

Podle ní je v současné době nejen v Moravskoslezském kraji velký zájem o pracovníky z Ukrajiny. „Současná situace částečně řeší poptávku po pracovní síle. Ukrajinští pracovníci nemají problém s docházkou, s výkonem, ani s morálkou.

Dá se o nich s nadsázkou říci, že jsou prototypem takzvaného zaměstnance měsíce. Jedná se zejména o dělnické profese, jako jsou operátor výroby, montážní pracovník a manipulační dělník. Požadované vzdělání u těchto profesí je základní. Ale jak už jsem uvedla, máme na projektech i vysokoškolsky vzdělané pracovnice, které mají absolutně odlišné zkušenosti,“ popsala Petra Uhligová.

Vizualizace nové lávky přes Ostravici.
Stavba lávky za 95 milionů, která propojí centrum Ostravy a DOV, může začít

Nejen ona se setkává se situacemi, při nichž je překážkou neznalost jazyka. „Toto je problém, musíme zajišťovat velké množství překladů a tlumočníků, a je zapotřebí si uvědomit i rozdíl v psané formě jazyka, tedy rozdíl mezi latinkou a azbukou,“ doplnila Petra Uhligová s tím, že přestože společnosti vždy hledají zaměstnance na dlouhodobou spolupráci, je již nyní jisté, že řada Ukrajinců se bude chtít vrátit zpět do své rodné země. „Do jaké míry to bude, ukáže vývoj situace a čas,“ dodala Petra Uhligová.