Auto dosloužilo, potřebuje opravu

„Dnes jsem v těžké situaci a mám velkou prosbu. Naše rodinné finanční rezervy se tenčí. Auto, kterým jsme 8 let rozváželi potraviny a kterým jsme evakuovali přes 600 lidí, se pokazilo. Opravy jsou pro naši rodinu příliš velká suma, proto vás chci poprosit o pomoc, abychom mohli pokračovat,“ obrátil se Oleg Tkačenko k českým příznivcům Ukrajiny prostřednictvím videa, které bylo zveřejněno 17. února.

Zdroj: Youtube

Snad každý dnes přemýšlí pomoct obyvatelům Ukrajiny. Válečné hrůzy ale nezačaly tento týden. Hranice separatistických republik na Donbasu jsou frontovou linií už od roku 2014, takže české humanitární organizace zde mají síť spolehlivých partnerů.

Osm let čelí každodenní válečné realitě

Na příběh pekaře Olega Tkačenka a jeho aktuální problémy s autem upozornil fotograf a cestovatel Ivo Dokoupil z Radimi u Krnova. Je jedním z těch, kdo doprovázeli české kamiony s humanitární pomocí do oblastí zasažených bojem. Jako spolupracovník organizace Člověka v tísni začal Dokoupil na Ukrajině fotografovat život obyčejných lidí, kteří už osm let čelí válečné realitě.

Zástupci Krnova a Nadvirny v roce 2011 společně vysadili jedli v centru Krnova. Připomíná kolemjdoucím, že Krnov má partnerské město na Ukrajině.
Krnov se připravuje přijmout uprchlíky, pro partnera z Ukrajiny vyhlásil sbírku

„Při práci na východě Ukrajiny jsem potkal úžasného chlapíka s drsnou doněckou vizáží ale s měkkým srdcem a otevřenou myslí. Za léta známosti jsme mu z Čech přivezli do jeho pekárny tuny mouky a na ruskými střelami zničené střechy krytinu. Teď potřebuje pomoct s opravou auta, které zde slouží pro zásobování odlehlých vesnic a evakuaci invalidů a starých lidí v případě ostřelování,“ představil Dokoupil ukrajinského pekaře Olega Tkačenka, který se snaží v pauzách mezi ostřelováním a bombardováním organizovat normální život.

Pomáhat, zásobovat, evakuovat, modlit se

Před napadením Donbasu proruskými teroristy žil Oleg s rodinou spokojeně ve Slavjansku. Jen co trochu utichly výstřely a výbuchy, vydal se jako dobrovolník pomáhat. Kontaktoval seniory a invalidy v rozbombardovaných vesnicích, kde se zhroutil systém státní pomoci a vyplácení penzí.

Ivo Dokoupil během měsíčního pobytu na východě Ukrajiny poznal každodenní život v městech a obcích na okraji válečné zóny. Lidé bydlí v domech s rozbitými okny bez vody a elektřiny, nefunguje doprava, zavřené jsou doly, továrny, pošty, úřady i banky.
Život na Ukrajině na vlastní kůži

On a jemu podobní dobrovolníci jezdili přímo do oblasti bojů zachraňovat, pomáhat, evakuovat nebo se jen modlit s těmi, kteří nemohou nebo nechtějí opustit své domovy. Oleg není k utrpení ostatních lhostejný. Neodstěhoval se na vysněný bezpečný západ. Cítil, že jeho posláním je pomáhat.

Česká krytina a mouka

Oleg má pět dětí a je silně věřící. Právě ve spolupráci s osobnostmi místní církve a za podpory českých dárců založil téměř na frontové linii pekárnu.

Pekař Oleg Tkačenko ve městečku Marijinka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pomáhá sousedům přežít ve válečných podmínkách už osmý rok. Chce pomáhat dál, ale dosloužilo mu auto.Pekař Oleg Tkačenko ve městečku Marijinka v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny pomáhá sousedům přežít ve válečných podmínkách už osmý rok. Chce pomáhat dál, ale dosloužilo mu auto.Zdroj: Se souhlasem Ivo Dokoupila

Češi mu několikrát na východ Ukrajiny přivezli kamiony plné mouky a krytiny. Ta se v oblasti plné rozbombardovaných střech nedá sehnat. Jde to názorný příklad, jakým způsobem mohou Češi projevit svou solidaritu s Ukrajinou.

Kamiony v Krnově a Bruntále nakládaly teplé oblečení a spacáky z humanitární sbírky Člověka v tísni. Jejich pomoc se v pořádku dostala k lidem sužovaným válkou.
Zavezli pomoc do válečné Ukrajiny

„Pokud byste měli volnou kačku, tak pomozte pekařovi Olegovi s opravou auta, kterým sváží potřebné v této těžké době,“ vyzval dárce Ivo Dokoupil s tím, že každý drobný příspěvek je důležitý pro těžce zkoušené Ukrajince.

Zdroj: Hnutí DUHA Jeseníky