Adam Bakoš je nejen účastníkem nejprestižnější akce pro řezbáře – Husky Cupu v Německu, ale i garantem ledové stavby Tatranského dómu na Hrebienku ve Vysokých Tatrách.

V letošním roce vytvořili řezbáři pod vedením Adama Bakoše v Tatrách dílo ve stylu španělské „Sagrada Familia“ (pozn. red: Chrám Sagrada Familia, česky chrám Svaté rodiny, se nachází v Barceloně. Stavební práce na něm začaly v roce 1882 a trvají dodnes.)

Umělečtí řezbáři ze Slovenska vytvořili zmenšenou napodobeninu zmíněného chrámu ze 190 tun ledu.

Na Pustevnách se umělečtí sochaři letos vracejí do doby ledové. Vzniká tak tady mamut, medvěd i šavlozubý tygr. Právě toho z ledu tvoří Adam Bakoš.

„Letos nás trochu zlobí počasí. Dost nás zlobí. Musíme být opatrní při práci s kostkami ledu. Ty váží zhruba 120 až 130 kilo a když je zvedáme, tak v tom teplém počasí led dost klouže. Když pak kostky pokládáme na sebe, musíme je pečlivě vyvažovat, aby se ta vrchní nesesunula dolů.

Ledové sochy na Pustevnách.
Ledové sochy řezbáři tvořili i při „jarních“ teplotách

Led opracováváme elektrickými pilami, nepoužíváme olej na mazání. Řetěz pily nám chladí voda. Při dalším opracovávání používáme i škrabáky, speciální frézy, škrabky,“ popisuje postup při tvorbě sochy umělecký řezbář.

Na Pustevnách mu a jeho kolegovi trvalo zhruba den a půl hrubé opracování ledu a skládání kostek ledu, zhruba stejnou dobu potřeboval i na to, aby vytvořil sochu tygra. Jen pro porovnání, už zmíněné dílo ve stylu španělské „Sagrada familia“ tvořil ze 190 tun ledu pod vedením Adama Bakoše tým 21 lidí po dobu 3 týdnů.

Adam Bakoš říká, že nemá oblíbený materiál, který by upřednostňoval před jinými.

„Na té práci uměleckého řezbáře mě baví právě ta různorodost. V zimě se tvoří z ledu nebo sněhu, v dalších ročních obdobích pak z písku, kamene či dřeva. A právě to střídání materiálů mi vyhovuje, není to tak jednotvárné,“ dodává několikanásobný vítěz Tatry Ice Master a účastník dalších světových klání uměleckých řezbářů.

Kulturní domy Akord (vlevo) a Poklad. Ilustrační foto.
Akord & Poklad plánuje kulturu navzdory nekončící rekonstrukci