Třiašedesátiletá Irena Košťálová bere současné vzdělávání jako oblíbený druh aktivního odpočinku. Druhým rokem studuje na Ostravské univerzitě (OU) moderní psychologii. „Vzdělávání má pozitivní vliv na zdraví, kromě toho mne dané téma zajímá, vznikají debatní kroužky a navazujeme tam přátelství,“ vysvětluje Ostravačka, podle níž nezanedbatelnou část této formy vzdělávání tvoří také „chození na kávičku“.

Její zájem o vzdělání trvá už dlouhé roky. V roce 2013 promovala na VŠB Technické univerzitě Ostrava, kde si při šesti semestrálním studiu obohatila své znalosti z ekonomie, ekonomiky a managementu podnikání a práva.

A o tři roky později si Gaudeamus igitur poslechla po čtyřsemestrálním exkurzu do problematiky Člověk, kultura a umění v proměnách dějin regionu na Filozofické fakultě OU.

Podle svých slov se navíc chce vzdělávat tak dlouho, dokud do toho bude mít chuť. Brzkému konci však nic nenasvědčuje.

Společnost na trati dělali Stanislavu Kováčekovi kamarádi z maratonské a ultramaratonské komunity.
Polonahý ultraběžec v Ostravě v Bělském lese: 134 km za 24 hodin

„Láká mne absolvovat ještě kurzy Kultura a život v evropských městech od středověku do současnosti nebo na lékařské fakultě studium Žít zdravěji a aktivněji. Právě o to se snažím,“ vysvětluje paní Irena, jež nevylučuje, že se časem rozhodne zdokonalit třeba i ve studiu cizího jazyka.

Podobně aktivně smýšlejících lidí je v Ostravě a okolí mnoho. Jen na VŠB-TUO se každým rokem vzdělává na čtyři stovky studentů, kteří se starají o to, že kapacity oborů jsou vždy pokryté. Nejstarší posluchačka je dokonce ročník 1929!

„Většinou je však seniorům mezi šedesáti a sedmdesáti lety. Kurzy navštěvují spíše ženy, což si vysvětlujeme tím, že se dožívají v průměru vyššího věku, a také jejich zájmem o utváření a udržování sociálních vazeb a kontaktů,“ vysvětluje Jana Harvišová z VŠB-TUO.

Rozhodně to podle ní není nabídkou studijních oborů, které jsou na VŠB vcelku pochopitelně technicky zaměřené.

O víkendu se uskutečnil výlov největšího rybníka v Moravskoslezském kraji Bezruč. Událost je každoročně vyhledávanou podívanou.
Bezruč vydal metráky ryb, rybáři ale spokojeni nejsou

Vůbec největší zájem je tam o studium na Hornicko-geologické fakultě (HGF).

„A třeba na Fakultě metalurgie a materiálového inženýrství si studenti vyzkouší modelování keramiky nebo tavení slitin. Studenti fakulty bezpečnostního inženýrství zase při oblíbených exkurzích v létě navštívili Jadernou elektrárnu Dukovany a studenti HGF vyrazili za technickými památkami do polských Gliwic,“ nabízí několik praktických informací manažerka pro vnější vztahy univerzity.

Na Ostravské univerzitě je zájemců o důchodové vzdělávání ještě více - v loňském akademickém roce to bylo bezmála osmnáct set lidí starších šedesáti let. „V porovnání s předchozími lety jednoznačně počet účastníků roste. V akademickém roce 2015/16 bylo evidováno 1325 účastníků, v roce 2014/15 to bylo 1098 účastníků a v roce 2013/14 bylo evidováno 885 účastníků. Převážnou většinu z celkového počtu účastníků tvoří ženy," říká prorektorka pro studium a další vzdělávání Jelena Petrucijová s tím, že největší zájem o univerzitu třetího věku je v Třinci.

Právě tam, stejně jako v Petřvaldě a Orlové Ostravská univerzita toto vzdělávání zájemcům zpřístupňuje. Z oborů pak nejvíce táhnou kurzy Žít zdravěji a aktivněji, Angličtina, Evropské královské rody a Kultura a život v evropských městech.

Kdy začít a kolik to stojí?Kurzy na Ostravské univerzitě i Vysoké škole báňské začínají v průběhu října a ceny jsou různé. Za některé zaplatíte řádově stovky korun ročně, jiné - není jich málo - stojí i přes tisíc korun. Kurzy jsou povětšinou určeny pro zájemce starší 55 let (na OU nad 60 let) či mladší ročníky s nárokem na důchod a bývají několikasemestrální. Přihlášky se podávají v jarních měsících.

Více než sto absolventů Univerzity třetího věku Ekonomické fakulty VŠB-TUO v úterý převzalo osvědčení o úspěšném studiu.
Sedět s rukama v klíně by je asi nebavilo