Snímek vznikl u Sečské přehrady na Chrudimsku v době vládní koronavirové uzávěry. Na fotografii je hvězdné pole v souhvězdí Býka a Persea, jemuž dominuje jasná planeta Mars, kterou doplňují hvězdokupy Plejády a Hyády, mlhovina Kalifornie a oblaky mezihvězdné látky. "Snímek upozorňuje na skutečnost, že právě dnes, 4. března 2021, 26 minut po půlnoci, byla planeta Mars úhlově nejblíže k hvězdokupě Plejády na dalších 17 let," uvedl Horálek.

Uhynulé ryby ve Výškovických tůních v Ostravě, 3. březen 2021.
Úhyn ryb v Ostravě? Každoroční „oběť přírodě“. Výškovickým tůním chybí kyslík

Období současných protiepidemických omezení tráví na chatě v Seči-Ústupkách, z jejíhož pozemku snímek pořídil. Použil plnoformátovou zrcadlovku se světelným objektivem umístěnou na lehké montáži upevněné na fotografickém stativu. Před objektiv nasadil speciální filtr pro odfiltrování nežádoucího světelného znečištění. Nasnímal 63 minutových expozic, které pak matematicky složil do jednoho snímku, aby potlačil nežádoucí šum, a dalšími sofistikovanými úpravami zvýraznil objekty vzdáleného vesmíru.

Noční obloha nyní podle Horálka nabízí hned několik zajímavých jevů i objektů pozorovatelných prakticky i z pohodlí domova. "Jde o jasné hvězdy a hvězdokupy, které se nachází na zimní obloze v okolí souhvězdí Orionu nebo právě v tomto měsíci dobře viditelné zvířetníkové světlo. Těmi nejvýraznějšími jsou hvězdokupy v souhvězdí Býka - Hyády a Plejády, které jsou viditelné pohodlně volným okem i z větších měst," uvedl Horálek. V této oblasti se právě v tomto období nachází také planeta Mars.

Ředitelka Krajské hygienické stanice Ostrava Pavla Svrčinová na snímku z otevření covidového centra v srpnu 2020 ve Fakultní nemocnici Ostrava. Za ní zleva Ivo Vondrák, hejtman MS kraje a jeho náměstek Zbyněk Pražák.
Šéfka z MS kraje Svrčinová hlavní hygieničkou? Loni se třáslo křeslo pod ní

Jde o 28. Horálkův snímek, který NASA vybrala jako fotografii dne. "Zároveň jde o 16. snímek dne NASA, který vznikl na území České republiky, a z toho šestý snímek pořízený u Sečské přehrady," dodal Horálek.

Počátkem ledna úřad NASA publikoval snímek opavské univerzity, který vznikl loni v prosinci během expedice do Chile za úplným zatměním Slunce.