Přestavba VI. energetické ústředny je v současnosti hotová a zkolaudovaná, teď se v ní řeší rozmístění interaktivních expozic.

SERIÁL DENÍKU - NOVÉ VÍTKOVICE

Zkusit si přistát s letadlem, zjistit, jak je snadné stát se boháčem, nebo že kabát, který visí doma ve skříni, měli lidé v šatníku už před sto lety. Tím vším se budou moci děti i jejich rodiče bavit už od nového školního roku v VI. energetické ústředně v Dolní oblasti Vítkovic.

„S příchodem babího léta začne ústředna opět plnit svou hlavní funkci. S jedinou změnou energii nebude jako dříve dodávat vysoké peci č. 1, ale lidem," říká Milan Pešík ze společnosti Mars Promotions, jeden z autorů expoziční náplně „šestky".

Mezi hlavní exponáty budou i nadále patřit dvě obří devítisettunová plynová pístová dmychadla z let 1938 a 1948.

Hlavním cílem bude představit žákům, studentům a rodičům s dětmi historii průmyslu a technického pokroku na území českých zemí, především pak v našem regionu. A to co možná nejatraktivněji, aby to návštěvníky zajímalo a bavilo.

„Snahou expozice je zbavit děti strachu z technických oborů a učebnic plných čísel, vzorců, grafů a dat. Pomocí různých podobenství má zlidštit podstatu technologického vývoje," vysvětluje dále Milan Pešík.

Stavba VI. energetické ústředny je v současnosti hotová a zkolaudovaná, teď se řeší část expoziční. Počítá se přitom s maximálním zapojením návštěvníků do technické hry. Exponáty proto nebudou umístěny někde za šňůrkou, kam se nesmí.

„Budou volně v prostoru, všem přístupné, aby si je příchozí mohli podle libosti vlastníma rukama osahat a vyzkoušet. Jen tak je to bude bavit a zdánlivě složité věci se pro ně stanou jasnými a srozumitelnými," přibližuje Jakub Švrček, ředitel Světa techniky.

Zábavná cesta za poznáním

Dramaturgie expozice vychází z postavy francouzského spisovatele a myslitele Julesa Verna, který se stal synonymem pro technické vizionářství. Scénář využívá jeho známá díla, která vystihují určitá období vývoje techniky i průmyslu.

„Verne je průvodcem expozicí. V jeho práci mu pak pomáhají naši současníci, se kterými vede zábavné i poučné rozhovory," popisuje Švrček a přidává perličku, že datum narození Julesa Verna je stejné jako datum vzniku Vítkovických železáren tedy rok 1828.

Mezi hlavní exponáty budou i nadále patřit dvě obří devítisettunová plynová pístová dmychadla z let 1938 a 1948.

Expozice budou rozděleny do několika témat. Cesta do středu Země například návštěvníkům představí strojírenství nebo textilní průmysl. Ocelové město ukáže cestu železa, jak se zpracovává ruda, nebo také historii Vítkovic. Cesta kolem světa za 80 dní pak odhalí tajemství parního stroje v dopravě, ocelových konstrukcí nebo českých drah.

„Témata expozice zobrazují vznik a vývoj hlavních technických oborů na území českých zemí v kontextu s vědeckým pokrokem, a to od počátků průmyslové revoluce až do konce dvacátého století. Smyslem je poukázat na důležitost řemeslné zručnosti a technického vzdělávání pro pozitivní vývoj životní úrovně lidí a zejména budoucího uplatnění každého jednotlivce," doplňuje Petr Koudela, šéf sdružení Dolní oblast Vítkovice.

Myslí se také na výuku dětí

Kromě expoziční části vzniká v VI. energetické ústředně také výukový prostor. Tři klasické učebny a jeden velký výukový sál se prvním školákům otevřou už po letních prázdninách. A to zcela zdarma. Na výukovém programu spolupracuje sdružení Dolní oblast Vítkovice s Vysokou školou báňskou Technickou univerzitou Ostrava.

Na výukovém programu spolupracuje sdružení Dolní oblast Vítkovice s Vysokou školou báňskou-Technickou univerzitou Ostrava.

„My zajišťujeme především infrastrukturu, Vysoká škola báňská zase výukovou náplň. Představa je taková, že by tady měly děti trávit svou denní výuku. Prostředí bude moderní a interaktivní, vybavené digitálními tabulemi nebo tablety. Vzdělávat by se tady přitom měli nejen žáci, ale i jejich učitelé. Ti by u nás měli dostat návod, jak učit novou, zábavnou formou s pomocí nejrůznějších digitálních her, animací a simulací," dodává Jakub Švrček, ředitel dolnovítkovického Světa techniky.

„STARONOVÁ“ FASÁDA. Vytvořit dojem, že tady barák už nějakou dobu stojí, ale přitom jej opravit. Takový úkol měli po dobu jednoho roku stavbaři ze společnosti Metrostav.

Deník navazuje na svůj loňský čtyřicetidílný seriál Nové Vítkovice a opět každou sobotu v tištěném vydání čtenářům přináší exkluzivní informace o tom, jak se projekty spojené s Dolní oblastí Vítkovic vyvíjejí.