Právě na konci května by se totiž v budově B Textilii měla konat první akce pro veřejnost. Deníku to řekl koordinátor projektu Ostravica 2020 Daniel Zeman.

„Většina úprav musí být v souladu s požadavky památkářů. Provádíme tedy základní práce, v příštím roce se však chystáme na velké statické zajištění čelní budovy A, která je ve velmi špatném stavu," řekl Daniel Zeman. 

Třináct let od uzavření

Třináct let uplynulo od uzavření kdysi věhlasného módního domu Ostravica-Textilia v centru města. Za tu dobu zchátral téměř k nepoznání. Vnitřní dvůr obsadila hustá zeleň, okna přišla o skleněné výplně, stěny se kvůli zatékání podmočily a stavební suť zaplnila řadu chodeb. Teď to ale vypadá, že od nekonečně dlouhého „tlachání" konečně došlo na činy.

Začne soud kvůli sporu se společností Amádeus Real Po třech letech, které uplynuly od žaloby podané na město společností Amádeus Real kvůli sporu o vlastnictví pozemků na náměstí Dr. Eduarda Beneše v centru Ostravy, nařídil soud jednání na 16. až 18. května. „Právní pozice města je silná a já věřím v optimistický závěr," uvedl ostravský primátor Tomáš Macura (ANO). Společnost Amádeus Real podala žalobu proti městu 15. dubna 2013 u Obvodního soudu pro Prahu 1 o zaplacení částky ve výši téměř 1,6 miliardy korun. Soudní spor byl pravomocně postoupen k Okresnímu soudu v Ostravě. 

Kromě statických a vysušovacích prací nařízených památkáři se přešlo také k čištění, sanování a možným úpravám.

„Komplex je složen ze čtyř objektů. Objekty C a D jsou velmi podmáčené a na jejich dosušení se bude ještě dlouho čekat. Nicméně část B Textilia, která je pro Ostravany pravděpodobně nejvzácnější, je na tom už lépe, a může tím pádem sloužit rozumným účelům. Nyní v ní začalo například zabezpečování zábradlí, čištění a sanace. Další úpravy musí být v souladu s památkáři, se kterými spolupracujeme. Nic nového však do budovy kvůli její památkové ochraně montovat nemůžeme," popsal Deníku koordinátor projektu Ostravica 2020 Daniel Zeman.

Statické zajištění

Čelní nájemní a obchodní dům, který není jako jediný památkově chráněný, je ve velmi špatném stavu, který zapříčinila havárie z roku 2000, kvůli níž byl o tři roky později módní dům také zcela uzavřen.

„Problém ale způsobuje i jeho podloží je nestabilní. V příštím roce ho čeká velké statické zajištění, které vyjde na desítky milionů korun," řekl Daniel Zeman s tím, že by objekt B rád zpřístupnil veřejnosti, a to už na konci května. O jakou akci či událost se bude jednat, plánuje Daniel Zeman zveřejnit v horizontu dvou týdnů.

Jan Becher ze spolku Lauby, který si klade za cíl přispět k záchraně obchodního domu Ostravica-Textilia, tvrdí, že vše, co se v Ostravici děje, je ku prospěchu věci. „Nesmí to však skončit u kosmetických úprav a jednotlivých kulturních akcí. Důležité je, jak budovy zachránit. Toto je první krok, druhým by ale měla být nějaká dlouhodobější koncepce," řekl.

Hlavní architekt města Cyril Vltavský uvedl, že v polovině února proběhla na památkově chráněných objektech Ostravica-Textilia kontrola za přítomnosti orgánu památkové péče, stavebního úřadu a Národního památkového ústavu.

„Kontrola zjistila, že majitel provádí záchovnou údržbu s cílem zabránit dalšímu poškozování a chátrání těchto památek, zejména statické zajištění stavebních konstrukcí a zabezpečení objektů proti zatékání."

Potvrdil to také Michal Zezula, ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu v Ostravě.

Současným majitelem Ostravice-Textilie je společnost RME Czech, za kterou stojí Nikos Boboras. Komplex koupila v roce 2014 od developerské firmy Amadeus Real.