Kompletní opravy jedné z hlavních dopravních tepen v Ostravě Nádražní ulice , které potrvají až do příštího roku ve dvou fázích, mají první oběť. Svůj obchod Pochutnej si!, který nabízel vybrané potravinové speciality z celého světa, kvůli ztrátě musela zavřít jeho provozovatelka Martina Gavendová.

„Jsme na třiceti procentech zisku a je to neúnosné. V nájmu sice nejsme u centrálního obvodu, ale u soukromníka, který nám velmi pomohl a odpustil nájem. Příjmy jsou však tak nízké, že to nezvládáme udržet. Komunikace ze strany obvodu je nedostatečná. Jediné, co mi po této rekonstrukci zůstane, jsou dluhy na celý život. Možná bychom přežili, kdybychom byli lépe zavedení, ale po dvou letech provozu, kdy se začala budovat klientela, nás rekonstrukce zničila," řekla Martina Gavendová s tím, že zavřely i uzeniny Bivoj a knihkupectví Librex.

Neodpustíte nájem? Zavřeme

O zavření už uvažuje také Lenka Bartošová, majitelka Dobrůtek. „Mám velké problémy s placením nájmu, a pokud nám ho obvod neodpustí, budu muset podnik zavřít. Rekonstrukce ulice je pro mě likvidační, ale snažím se to nějak přežít. Pokles tržeb je znatelný," podotkla majitelka.

O slevu na nájmu se od začátku rekonstrukce Nádražní ulice v centru Ostravy pere majitel květinářství Jaromír Gombita.

„Je mi z toho na zvracení. Účastnil jsem se červnového zastupitelstva města, kde mi paní starostka Bernfeldová řekla, že rada rozhodla o odpuštění tří měsíčních nájmů, stále však musím platit, nemám už ale čím. Byl jsem také na mimořádném červencovém zasedání, nic se ale nezměnilo. Naše denní tržby se pohybují okolo dvou, tří, maximálně šesti set korun. Dlužím za nájemné za červen, na to květnové jsem si musel půjčovat," vysvětlil svou situaci majitel květinářství.

Podle tajemnice centrálního obvodu Leony Večeřové rada městského obvodu rozhodla 8. června o záměru poskytnout vybraným nájemcům jednorázovou slevu z ročního nájemného v souvislosti s první etapou rekonstrukce Nádražní ulice.

„A to ve výši 25 procent z ročního nájemného nájemcům s přímým vstupem z Nádražní ulice. Sleva bude uplatněna v období od 1. července do 30. září. Sleva se vztahuje pouze na nájemce, kteří v současné době nemají schválenou slevu z nájmu, jejichž výše nájemného je vyšší než 1500 korun na metr čtvereční a rok, a nevztahuje se na bankomaty, vývěsky, restaurační a kavárenská zařízení a nájemce nebytových prostor umístěných ve vyšších patrech," informovala tajemnice Večeřová.

Doplnila, že toto rozhodnutí podstoupilo proceduru vyžadovanou zákonem. To je důvod, proč lidé museli na slevu čekat tak dlouho. „Rada městského obvodu se v rámci takto projednávaného materiálu zabývala výší nájmu a případné slevy z nájmu u všech nájemců," uvedla Leona Večeřová. Nájemci proto nemusí žádosti podávat. Těm, kteří splňují dané podmínky, bude sleva na nájemném poskytnuta automaticky.

Oprav se bojí i obchodníci z ulice 28. října

V minulém týdnu začala rekonstrukce zastávek městské hromadné dopravy Prostorná v ulici 28. října, včetně výměny kolejového svršku. Stavaři ji tak v úseku od ulice Sokola Tůmy po Mariánské náměstí úplně uzavřeli, a to až do října letošního roku.

„Pro naše zákazníky je to psychologická i optická komplikace. Uzavírka je pro nás velký handicap. Navíc jsme počítali pouze s uzavřením do konce prázdnin. To, že bude uzavírka ulice až do října, je pro nás novinka. Tržby jsou už teď slabší. Těm, kteří se na nás obrátí s prosbou o vysvětlení trasy, rádi poradíme," uvedl majitel Madeja sportu Petr Madeja.

Podle regionálního manažera společnosti T. S. Bohemia, která v ulici 28. října provozuje prodejnu Alfa.cz, Pavla Švidernocha zákazníky obchodu na uzavírku upozorňují na webových stránkách. „Lidé tam najdou trasu, po které se k nám dostanou. Pro naše zákazníky je to však komplikace, proto jsme zajistili, aby mohli v době uzavírky parkovat v Tovární ulici, kde je větší parkoviště. Prozatím zjišťujeme, jaký dopad by to na nás mohlo mít, doufáme v minimální ztráty. Co nás však zarazilo, bylo to, že jsme se o uzavírce dozvěděli pouhý den před zahájením stavby," řekl Deníku manažer.

Martina Koziolová, Markéta Humplíková