Přes centrum lázeňského města totiž vede objízdná trasa, na kterou je svedená veškerá doprava z dálnice. Tvoří se tak kolony. Situace je ale mírně lepší než při uzavírkách v minulosti. Pomáhá kruhový objezd, který radnice nechala postavit místo centrální křižovatky. Zprovozněn byl letos v srpnu. ČTK to řekl starosta Klimkovic Jaroslav Varga (Občané Klimkovic).

Nový kruhový objezd v Klimkovicích, 1. srpna 2019 v Ostravě.Zdroj: Deník / Lukáš Kaboň

Ilustrační foto. Dopravní nehoda v Klimkovicích.
Klimkovice vs. doprava, zatím to vypadá na plichtu

"Je to pořád ale masakr. Strašně moc aut a málo místa," řekl starosta. Ten dnes i v pátek a v sobotu trasou několikrát projížděl. "Naposledy dnes v poledne," uvedl. Oproti předchozím uzavírkám tunelu je ale podle něj situace o něco lepší. "Pomáhá nový kruhový objezd. Ten je nyní zásadní. Hlavně v tom, že kolony úplně nestojí ve frontách, stále se pohybují. Hlavně řidiči přijíždějící z vedlejších silnic se napojují plynule," uvedl Varga. Podle něj se osvědčuje i spolupráce s policií.

Situace je ale podle něj stále vážná a potrvá až do pondělního rána, kdy bude uzavírka tunelu ukončena. "Není to na vyskakování. Snažíme se řidiče na problém upozornit. Obracíme se na všechny řidiče, aby se v té době, pokud je to jen trochu možné, vyhnuli cestě přes Klimkovice, a dále nezvyšovali už tak mimořádné dopravní zatížení," řekl. Ti, kteří do města vjedou, se podle něj musí obrnit trpělivostí. "Prosíme je zejména o ohleduplnost vůči chodcům. Pro naše občany představuje opakované svedení dopravy z dálnice do města vždy extrémní zátěž, která se projevuje nejen samotnými dopravními komplikacemi, ale mimo jiné i zhoršením kvality ovzduší," řekl.

Den ostravských dopraváků, připomínka výročí 125 let městské hromadné dopravy v Ostravě a 70 let od vzniku ostravského dopravního podniku v Ostravě.
To byla "jízda"! Dopravní podnik v Ostravě oslavoval 70 let. Podívejte se
Nově otevřené dopravní hřiště 6. zaří 2019 v Ostravě.
Podívejte se: V Ostravě otevřeli největší dopravní hřiště. Takto vypadá!

Klimkovický tunel je dlouhý 1100 metrů. V provozu je od roku 2008. Letos po více než deseti letech užívání začala jeho modernizace za 116 milionů Kč. Měnila se například vzduchotechnika i kamerový, řídicí a bezpečnostní systém. Práce už skončily a o tomto víkendu se provádějí závěrečné technické zkoušky.