„Fantastické! Není dne, aby se tu nezastavoval lidé a nefotili si to,“ popisuje Kateřina Rosandičová, která v Bendlově ulici provozuje salon krásy.

Rohatí, svým způsobem symbol tohoto obvodu nazývaného dříve Čertova Lhotka, se objevili na místě starých kaštanů pokácených kvůli bezpečnosti. Řezbáři z jejich kmenů vytvořili během léta postavy a díla vzešlá z mariánskohorského sympozia byla umístěna na pařezy. Pekelníci dostali zajímavé podoby a tvary. Jeden špulí zadnici na kolemjdoucí, jiný kromě vidlí ukazuje svou „ozdobu“ v rozkroku. Čert - táta objímá dítko a je tu i čertík - romantik.

Fotbalista Matěj Šín poskytl Deníku rozhovor, 14. října 2022, Ostrava.
Talent Baníku o rakovině: Žádná deprese, pomáhaly maličkosti. Kdo byl inspirací?

K nápadu využít pokácené stromy k vytvoření soch se hlásí sám starosta obvodu Patrik Hujdus: „Prostor čeká rekonstrukce a bylo mi líto, že tam zůstala prázdná místa. Bendlově ulici teď říkáme pracovně Čertova ulička a chodí se na ni dívat nejen obyvatelé Ostravy.“

Za jednoho čerta zaplatila radnice asi deset tisíc korun. „Dali jsme je ošetřit proti vodě a umístili zpět na pařezy. Samotná instalace vyšla na pár korun,“ pokračuje starosta s tím, že stromy – druhy vhodnější do městské zástavby než předchozí kaštany – se na místo rozhodně vrátí. Obvod totiž přichystal projekt proměny celé ulice, který se má rozeběhnout v následujících letech.

Ilustrační foto.
Rozloučili jsme se v Moravskoslezském kraji - 40. týden 2022

„Bendlovka“ byla v období po pandemii koronaviru neblaze proslulá kvůli krádežím a přepadávání, veřejnému prodeji drog i jejich užívání, na klidu nepřidaly ani non-stop herny. Stahovali se tu nepřizpůsobiví. Reakcí byla iniciativa občanů za znovuzavedení pořádku, která slaví určitý úspěch.

„Hodně se to tu vyčistilo, situace se zlepšila. Přesto strážníkům a policistům voláme často a já bych potmě bez svého ovčáka zatím nešla ven,“ popsala místní obyvatelka a živnostnice Kateřina Rosandičová.