Další lednový víkend se tak nesl ve znamení venkovním aktivit, při kterých si lidé užívali sluníčka. A zdá se, že nikomu sníh ani nechybí.

„Už je to vlastně několik týdnů, co to vypadá, že každou chvíli propukne jaro. Viděla jsem kvést nějaké stromy a dokonce mi připadá, jakoby to jaro bylo cítit ve vzduchu. Tato zima se mi moc líbí," uvedla Jana Marková, která si v sobotu vyrazila se svým synem zabruslit na kluziště na Masarykově náměstí.

Do Komenských sadů o víkendu zamířili pejskaři a užívali si se svými mazlíčky příjemného počasí. „Tato teplota je pro psa podle mě naprosto ideální. Samozřejmě bych s ním chodila na procházky do parku, i kdyby bylo nasněženo, ale v tomto počasí je to daleko příjemnější. Jen se obávám, aby to nedopadlo jako minulý rok, kdy snad ještě v dubnu sněžilo," řekla majitelka tříletého voříška, která se Deníku představila jako Daniela.

Další lákadlo ostravské zoo

Také ostravská zoo pociťuje výraznou změnu v návštěvnosti díky nebývale teplému počasí.  „V sobotu dorazilo 1577 lidí, za celý leden je tedy celková návštěvnost zoologické zahrady už 6676 lidí. Vloni přišla za celý leden do zoo sotva polovina lidí než je dosavadní letošní lednová návštěvnost," potvrzuje zájem veřejnosti mluvčí zoo Šárka Kalousková.

Hlavními taháky jsou v těchto dnech nejen sloni (ve venkovním výběhu jsou k vidění mezi desátou a dvanáctou hodinou dopolední), ale i malé vydry. Odrůstající mláďata vyder malých prozkoumávají v teplém zimním počasí už i venkovní výběh.

"Jakmile ale klesnou teploty pod bod mrazu a začne zamrzat jezírko, budou muset být vydry drženy uvnitř. Mláďata by totiž mohla stoupnout na málo zamrzlý led, propadnout se a uvíznout pod ledem," dodává mluvčí.

Odrůstající mláďata vyder malých v ostravské zoo v těchto dnech prozkoumávají v teplém zimním počasí venkovní výběh.

Přečtěte si také: Teplá zima přilákala do zoo rekordní počet návštěvníků