„Jsme moc rádi, že Vojta přišel právě k nám. Naše interaktivní expozice je otevřena teprve od podzimu letošního roku, takže nás zájem veřejnosti těší," řekl Deníku ředitel Velkého světa techniky Jakub Švrček.

Vojtěcha stejně jako stovky ostatních návštěvníků areálu přilákaly do Dolní oblasti Vítkovic vánoční prázdniny. Podle svých slov přijel student do areálu trávit volný čas s rodiči. Do Velkého světa techniky zavítal už podruhé, jelikož expozice je velice rozsáhlá.

Jubilejní návštěvník neodešel „s prázdnou". „Vojtěch si za odměnu odnesl mimo jiné celoroční vstupné do Světa techniky, které jsme připravili za zvýhodněných podmínek. V prodeji bude pro všechny již od 1. ledna," upozornil Jakub Švrček.

Ostravský industriální areál, který zahrnuje aulu Gong, vysokou pec č. 1, Malý a Velký svět techniky i Landek Park, se za rok 2013 v návštěvnosti památek celorepublikově umístil na čtvrté příčce. Tehdy do něj zavítalo téměř 680 tisíc turistů. Je tedy možné, že se areál díky pokořené návštěvní hranici osmi set tisíc lidí probojuje na „medailová" místa. Ta doposud vždy obsadily výhradně pražské památky a atrakce. „Výsledné číslo návštěvnosti tvoří nejen stovky denně přicházejících turistů, ale také školy, které zde míří za vzděláváním, účastníci odborných konferencí a společenských akcí," doplnil ředitel sdružení Dolní oblasti Vítkovic Petr Koudela.

Zájem veřejnosti podporují festivaly a koncerty, které areál každoročně pořádá. V příštím roce navíc Dolní oblast připravuje pro návštěvníky několik novinek.

„Otevřeme nástavbu vysoké pece č. 1, čímž protáhneme prohlídkovou trasu do osmdesáti metrů výšky. V létě pak otevřeme areál Dolu Hlubina, kde nyní vzniká kulturně-- vzdělávací centrum, zaměřené na humanitní a umělecké obory. Doufáme, že se nám tak v příštím roce podaří zlomit hranici milionu návštěvníků," odvážně dodal Petr Koudela.

Klára Kohutová