„Vše se odehraje v rámci 186. výročí narození autora fantastických románů Julese Verna, který by byl dnes stejně starý jako historické objekty v Dolních Vítkovicích, kde se dobrodružná hra koná," říká ředitel Světa techniky Jakub Švrček a slibuje účastníkům zábavu i výhry.

Pravidelnou velkou přílohu Tipy na víkend najdete vždy v předstihu v pátečním tištěném vydání Moravskoslezského deníku!

Soutěžící týmy vytvoří v rámci doprovodného programu běžní návštěvníci interaktivní herny U6, které povedou jejich průvodci. Po vytvoření skupin se děti vydají plnit úkoly. Námořníci se naučí nouzový signál před vyplutím, signalizaci S. O. S., zopakují si Morseovu abecedu a sestrojí lodní šroub. Potřebné plechy na lodě jim vyrobí oceláři.

Děti se tak dozví, jak se ze surového železa dělá ocel. S novým lodním šroubem pak budou moci odplout za pokladem. Na cestě už je bude čekat Jules Verne, který jim za splnění úkolů předává první klíč a polovinu mapy k pokladu. Společně pak najdou utajované patenty Julese Verna v ponorce.

Cesta povede k truhle s návodem kapitána Nema, jak vyrobit stroj času. Účastníci se mohou těšit na odměnu.

Periskop a roboti

Tím ale program v U6 nekončí. „Návštěvníci se také dozvědí, jak funguje a jak se dá sestrojit periskop, tedy zařízení, které nám díky soustavě zrcadel umožňuje vidět za roh nebo přes zeď. Periskop je nepostradatelná pomůcka pro ponorky, tedy i pro Nautilus kapitána Nema," doplňuje za organizátory Šárka Želinská.

Do výroby periskopu, která je manuálně náročnější, zapojí animátoři nejen děti, ale i jejich rodiče. Na závěr programu děti dostanou „bojový úkol" omocí periskopu vypátrat tajnou zprávu. Třešničkou na dortu bude pro příchozí Povídání o robotech, kdy se dozvědí o typech robotů a jejich významu pro domácnosti, automobilový průmysl či kosmický výzkum. Děti pomocí zvláštního programu v tabletech poznají, jak ve formátu 3D vypadá model Curiosity, tedy vesmírná sonda, která prozkoumává prostředí na Marsu.

„Pro nejmenší máme připraveny omalovánky, ve kterých ožívají zvířátka. To ale nikoliv ve fantazii, ale skutečně, zase pomocí speciálních programů v tabletech, navíc ve formátu 3D," doplňuje Šárka Želinská.

Malý Svět techniky a jeho interaktivní herna U6 bude o víkendu otevřena od 10 do 18 hodin. Sobotní doprovodný program se bude opakovat několikrát. (jar)

Program

11.30 hodin / Periskop hra zrcadel

12.15 hodin / Dobrodružná hra Námořníci a oceláři

13 hodin / Povídání o robotech

13 hodin / Periskop hra zrcadel

13.45 hodin / Dobrodružná hra Námořníci a oceláři

14.30 hodin / Povídání o robotech

15.15 hodin / Periskop hra zrcadel

16.30 hodin / Dobrodružná hra Námořníci a oceláři