Kromě klíčových bodů, týkajících se budoucích investic, výroby a zaměstnanosti, prodlužuje dohoda i platnou kolektivní smlouvu až do roku 2023. „Uvědomujeme si význam huti pro Ostravsko i celou republiku a chceme výrobu oceli zde nadále rozvíjet a investovat do ní,“ uvedl k dohodě Jon Bolton, generální ředitel Liberty Steel Continental Europe.

„Jednání nebyla jednoduchá, ale s výsledkem jsem spokojený. Věřím, že dohoda zajistí ostravské huti budoucnost,“ zhodnotil dohodu Petr Slanina, předseda základní organizace OS KOVO Liberty Česká republika.

Parkoviště poblíž Masarykova náměstí skončí 15. září 2019.
Rána pro řidiče. V centru Ostravy končí další velké parkoviště

Podle mluvčí huti Barbory Černé Dvořákové dohoda stanovuje minimální roční produkci a nový vlastník huti se v ní také zavazuje k zachování zaměstnanosti a pracovních i sociálních standardů pro všechny pracovníky huti.

„Součástí dohody je i závazek k intenzivnímu jednání o koupi energetického podniku TAMEH Czech, který huti dodává veškeré energie potřebné k výrobě oceli a který zůstal majetkem společného podniku mezi původním majitelem huti, skupinou ArcelorMittal, a polským energetickým holdingem Tauron,“ upřesnila mluvčí.

Liberty Ostrava a. s. v současnosti vyrábí ročně 2,2 milionu tun oceli, která se uplatňuje zejména ve stavebnictví, strojírenství, i s dceřinými společnostmi má 6,3 tisíce zaměstnanců. Průměrný měsíční výdělek v roce 2018 činil 39,2 tisíce korun.

Kontrola průjezdnosti v Opavě.
Bezohlednost! Podívejte se, jak parkují někteří řidiči v Moravskoslezském kraji
Ilustrační foto.
Nová finta podvodníků na Ostravsku: na falešné vnuky navázali falešní policisté