Počet dětských zranění v Česku s každým létem stoupá. Oproti vyspělým evropským zemím je v České republice dětská úrazovost až dvojnásobná. Jednou z hlavních příčin jsou letní prázdniny, kdy děti často tráví volný čas venku bez dozoru, a navíc na neznámých místech.

„O prázdninách počet ošetřených dětí v naší nemocnici roste. Většinou jde o úrazy při sportování, zejména jízdě na kole či na kolečkových bruslích, skákání na trampolíně, pádech při turistice či aktivitách na letních táborech,“ uvádí vrchní sestra dětského oddělení Marie Marvanová z benešovské Nemocnice Rudolfa a Stefanie.

Lékaři podle ní ošetřují především zlomeniny, vykloubení, říznutí či bodná zranění. Příčinou je zejména nedostatečná prevence ze strany rodičů. „Velmi často jsou úrazy způsobeny nedbalostí dospělých, kteří dítě nevybavili ochrannými pomůckami nebo pro něj nevytvořili bezpečné prostředí,“ potvrzuje Marvanová.

Drobná zranění jako jsou škrábance nebo odřeniny stačí často jen opláchnout a vydezinfikovat, nezřídka ale děti potkají i těžší zranění. Kromě prevence je proto důležité nezanedbat také vhodnou výbavu nejen na cesty.

„Vždy, když děti někam odjíždějí, probírám s nimi možná rizika úrazu a jak se jim vyvarovat. A to i když jedou k babičce na prázdniny. Vždy jim pak přibalím i malou lékárničku. Babičce pak připomínám i takové věci, jako že by měly na kole nosit helmu,“ říká matka dvou teenagerů Jana Andělová.

Zdravotníci doporučují přibalit do lékárničky kromě dezinfekce, náplastí a léků na teplotu, průjem, kašel a bolest v krku také léky na alergické reakce. Důležitý je rovněž opalovací krém a lék proti nevolnosti v dopravních prostředcích. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR ošetřili lékaři v roce 2018 na chirurgických ambulancích téměř dva miliony úrazů. Více než půl milionu z nich byly u dětí.

Světlana Nedvědová