Děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity Arnošt Martínek.Děkan fakulty Arnošt Martínek (na snímku) kvůli tomu nehodlá rezignovat, protože to nepovažuje za osobní selhání. Mluvčí fakulty Hana Hanke řekla, že fakulta už zpřísnila odvolací řízení při přijímání studentů. Podle moravskoslezského hejtmana Ivo Vondráka (ANO) univerzita o akreditaci nepřijde.

Akreditační úřad začal prověřovat dění na fakultě, když se v médiích objevily zprávy o možných manipulacích při přijímacím řízení. Komise úřadu pak při kontrole řízení našla pochybení.

Vzhledem k jejich závažnosti doporučila radě úřadu zkontrolovat přijímací řízení i v nelékařských studijních programech fakulty a v programech na ostatních fakultách OU. Kdyby tato prověrka také odhalila nedostatky, měla by rada podle zprávy zvážit, zda s univerzitou nezahájí řízení o odnětí institucionální akreditace, kterou univerzita získala minulý rok.

Oprava silnic, 12. června 2019 v Ostravě. Na snímku ulice Rudná.
Samé uzavírky a kolony: Na ostravských silnicích bloudí i řidiči z povolání

Zastupující předseda akreditačního úřadu Ivan Barančík dnes odmítl protokol o kontrole komentovat, protože se k němu nejdřív musí vyjádřit škola. "Na základě toho vyjádření se teprve předloží radě k rozhodnutí," řekl. Rada úřadu by o dalším postupu mohla rozhodnout na zasedání 18. července.

Rektor univerzity Jan Lata odmítá, že by na univerzitě selhal kontrolní systém, a nemyslí si, že je třeba omezit akreditaci. "Ostravská univerzita nejen prověřila situaci na jiných fakultách, a došla k závěru, že je vše v pořádku, ale také přijala všechna opatření, která ve své zprávě zmiňuje kontrolní komise Národního akreditačního úřadu," řekl.

Děkan lékařské fakulty OU Martínek nehodlá kvůli zprávě úřadu o chybách v přijímacím řízení rezignovat. "Jako děkan lékařské fakulty jsem veřejně deklaroval, že v případě, že se prokáže mé osobní selhání v procesu přijímacího a odvolacího řízení, budu na svou funkci rezignovat. Nicméně předložený protokol hovoří o systémovém selhání," řekl. Proto nevidí řešení ve své rezignaci, ale spíše v přijetí nápravných opatření.

Závěr zápasu fotbalového Baníku. Ilustrační foto.
Vysvědčení fotbalistů Baníku Ostrava pohledem Deníku

Riziko omezení akreditace pro Všeobecné lékařství nelze brát podle hejtmana Vondráka na lehkou váhu. Přesto dnes řekl novinářům, že podle něj univerzita o akreditaci nepřijde. "Teď budou probíhat jednání, protože univerzita má možnost se během měsíce proti tomu vymezit," uvedl. Domnívá se, že univerzita už přijala potřebná opatření.

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) řekl, že omezení akreditace by bylo neadekvátním opatřením. Podle něj je samozřejmě nutné, aby se chyby v přijímacím řízení neopakovaly, ale univerzita i fakulta už potřebná opatření přijaly.