Do rozpálených ulic centra Ostravy se v pátek vydali opravdu jen ti, kteří potřebovali nutně něco vyřídit. V jedenáct hodin se zde teploty pohybovaly už kolem 34 stupňů Celsia (a odpoledne nad 37 °C) a počasí v kraji bylo nejteplejší v celé republice. „Hledáme s přítelem dovolenou, takže obcházíme cestovní kanceláře v Ostravě. Jinak bychom byli určitě na koupališti," odpověděla na otázku, proč netráví den třeba u vody, Jana Burianová z Ostravy.

Čtvrteční teploty…
Benátky                   32 °C
Kréta                        29 °C
Mallorca                    26 °C
Rhodos                    31 °C
Turecká riviéra          29 °C

Některé z Ostravanů pak vyhnal do ulic hlad. „Utíkám na oběd a snažím se vyhýbat přímému slunci, takže všelijak kličkuju a schovávám se ve stínu stromů a budov. Zapotím se ale u toho víc, než kdybych šel jako normální člověk," řekl s úsměvem mladík.

Problém s horkem mají také zaměstnanci podniků, ve kterých je vyžadováno formální oblečení. „Vůbec se mi z klimatizované kanceláře nechce. Než dojdu do nejbližší restaurace, jsem celý zpocený," povzdechl si bankovní poradce Jakub Kolek, který do práce musí chodit v dlouhých kalhotách, košili a uzavřené obuvi.

Nejhůře horko snášejí důchodci. Paní Amálii se v tomto počasí špatně dýchá. „Je hrozné dusno. Mám pocit, že teplota je vyšší než teploměr skutečně ukazuje," postěžovala si seniorka.

Průměrná páteční denní teplota v Ostravě směle konkurovala vyhlášeným přímořským letoviskům například na Mallorce bylo „jen" příjemných šestadvacet stupňů, na ostrově Rhodos pak o pět stupňů více.

Podle zaměstnankyně Českého hydrometeorologického ústavu v Ostravě Evy Richtarikové nás v nejbližších dnech čeká ochlazení. „Dopoledne by už podle předpovědi mělo být polojasno, místy oblačno. Teploty se ještě budou pohybovat lehce nad hranicí třiceti stupňů Celsia. Odpoledne ale kraj zasáhnou bouřky a večer už by mělo pršet na celém území," přiblížila Richtariková.

Předpověď na víkend a následující týden hlásí příjemné letní teploty. „V sobotu přijde velké ochlazení na dvacet stupňů Celsia. V neděli už bude slunečno a teploty budou dosahovat příjemných 25 stupňů. Přes týden by počasí mělo odpovídat nedělní předpovědi, s tím rozdílem, že se teploty mohou dotknout 28 stupňů Celsia," předpověděla Richtariková.

„Posledních čtrnáct dní Moravskoslezský kraj halila tropická horká vlna. Kromě jednoho nebo dvou dnů, kdy teplota dosahovala 28,5 stupně Celsia," sdělil Miroslav Řepka z Českého hydrometorologického ústavu. Přitom léta s tropickými obdobími se dají spočítat na prstech jedné ruky. „V letech 1932, 1943, 1992 a 1994 byla situace podobná. Nejhorší byl srpen roku 1992, kdy byly celý měsíc tropické teploty. V roce 1994 zase padl absolutní teplotní rekord pro Ostravu-Porubu, kde bylo naměřeno 37,4 stupně Celsia," dodal Řepka.
V tropický den teploty přesahují třicetistupňovou hranici. Absolutním teplotním rekordem se pak nazývá teplota nad šestatřicet stupňů.

Tereza Pintérová