Třiadvacetiletý Filip Kamidra dodává, že i proto jej a jeho o dva roky mladšího kamaráda napadlo udělat vedle chátrajícího parku skoky z hlíny, které v Ostravě a okolí chybí.

„Umístění je geniální, skoro uprostřed Ostravy. Hlavně jde o ty skoky z hlíny. Bikepark Betoňák ale nabízí i řadu nových možností, jak si zajezdit. Máme tady tréninkové skoky malé a velké skoky a přibude skok na matraci, je tady to nejlepší zázemí pro skákání na kole," doplňuje Filip Kamidra. Ten díky bikeparku získal i pracovní místo, je jeho správcem, platí jej městský obvod Mariánské Hory a Hulváky.

Bikepark Betoňák byl počátkem května otevřen v Ostravě-Mariánských Horách. Láká nejen zájemce z Ostravy, ale i bikery z okolních měst a obcí.A jak vůbec výstavba bikeparku probíhala? „Začali jsme zhruba před třemi lety tím, že jsme sehnali hlínu. Ta naštěstí byla zadarmo, dostali jsme ji od firem DAV a Spark. Pak jsme řešili, kde sehnat peníze nebo sponzora na park, a začali jsme kopat ručně menší řadu skoků. Tu jsme dodělali skoro celou ručně, město nám pak přispělo zhruba deseti tisíci korunami na pozemní úpravu," vysvětluje správce bikeparku Betoňák a dodává: „Došli jsme ale k tomu, že budeme na dostavbu bikeparku potřebovat více prostředků a také mechanizaci. I proto jsme zkusili štěstí v rámci projektu O2 Think Big. Nadace O2 nás v prvním kole podpořila částkou devadesát tisíc korun a ve druhém přispěla částkou šedesát tisíc korun. Peníze jsme použili na pozemní úpravu a výstavbu dřevěných odrazů ke skokům, nářadí a další."

Podle Filipa Kamidry jezdí v současnosti do bikeparku nejen trénovat, ale také pomáhat i bikeři z Ostravy, Opavy, Karviné, Nového Jičína a dalších měst. Bikepark Betoňák je otevřen od 14 do 22 hodin, jeho správce ale upozorňuje, že záleží na počasí.

„Při deštivém počasí zůstává branka parku zavřená a to znamená, že je park nevhodný k jízdě," doplnil Filip Kamidra s tím, že od návštěvníků parku se očekává dodržování řádu, který je vyvěšen na viditelném místě, dodržování slušných mravů. Podle něj je jen v Ostravě minimálně stovka bikerů, kteří už si mohou na kolech troufnout na náročnější skoky, a využít tak nabídku Betoňáku. Už v sobotu odpoledne budou své umění v bikeparku zkoušet vyznavači street rideru.