"Vzniknout by tam měly prostory pro oddych a relaxaci – lavičky, slunící louka, kneipův chodník, malé náměstíčko a místa pro sportovní aktivity: workoutové prvky, in-line dráha, skluzavka apod. Bude to naproti tenisovým kurtům U Boříka, kde se vychází z podchodu," uvedl k chystanému projektu již loni v létě pro Deník starosta Tomáš Lefner - VÍCE ZDE.

Jeho slova nyní potvrdilo i vedení města. 

Nová návěs

Park se bude rozprostírat mezi jižní a severní částí obvodu Nová Ves, které od sebe v minulosti oddělil násep a bude rozdělen do více funkčních celků. Ty hlavní představuje jakási nová ‚náves‘ na souběhu cest a v blízkosti průchodu do severní části obce. 

Podmáčení Nové Vsi je natolik masivní, až vzbuzuje dojem, že jde o přirozenou vodní nádrž. Ve skutečnosti je to louka.
Vesnice v centru Ostravy řeší problém s podmáčením! Silnice rozdělily i sousedy

"Bude to jakýsi sjednocující prvek Nové Vsi, tedy místo, které poslouží k přirozenému setkávání. V jejím sousedství pak vznikne parková část s herním prvkem a prostorem pro nejrůznější akce. Počítá se s letním kinem nebo bruslařským oválem a s travnatou loukou uvnitř,“ komentovala podobu parku náměstkyně primátora Kateřina Šebestová.

Mobiliář šitý na míru

Park U Boříka dostane mobiliář takzvaně šitý na míru. Kromě laviček, sportovního vybavení a již tradičních dětských atrakcí přibude například i horská skluzavka využitelná v zimě pro sáňkování. Areál bude mít i nové veřejné osvětlení a WC, včetně bezbariérové varianty.

Podmáčení Nové Vsi je natolik masivní, až vzbuzuje dojem, že jde o přirozenou vodní nádrž. Ve skutečnosti je to louka.
Vesnice v centru Ostravy řeší problém s podmáčením! Silnice rozdělily i sousedy

„Počítáme zde se zpevněnou plochou pro možnost setkávání obyvatel a drobné zázemí v podobě hudebního altánu nebo objektu s toaletami. V tomto místě střetávání parkových cest, bude umístěn i přírodní amfiteátr,“ doplňuje Ondřej Vysloužil ze studia Vysloužil architekti, které je autorem návrhu.

Sadové úpravy

Při výstavbě dojde podle slov mluvčí ostravského magistrátu Gabriely Pokorné k sadovým úpravám - stávající dřeviny budou zachovány v největší možné míře a doplní je nové druhy stromů a keřů.

Hospoda U Boříka v Ostravě Nové Vsi.
Symbol Nové Vsi, hostinec Bořík skončil. Šance na znovuotevření je malá

"Zhotovitel stavby již podepsal smlouvu a převzal staveniště. Park by měl být s největší pravděpodobností dokončen během přelomu let 2022/23. Autory návrhu jeho podoby jsou architekti Ondřej Vysloužil, Ondřej Turoň a krajinářská architektka Andrea Ambrožová. Z pozice generálního projektanta celý návrh zastřešilo studio Vysloužil architekti. Náklady na vybudování celého nového parku budou 17,2 milionu korun," dodala Pokorná.