Na Letiště Leoše Janáčka se vrátil po dvou letech, kdy byl jedním z hlavních taháků Dnů NATO. Tentokrát bylo jeho účelem přepravit techniku, která se zúčastní mezinárodního cvičení Ample Strike 2021. 
 
Jak na svém Twitteru uvedla Armáda ČR, na palubě letounu, který se v Ostravě zdržel přibližně 24 hodin, se nacházel mimo jiné také bezpilotní prostředek MQ-9 Reaper. Ten bude po konci cvičení možné spatřit na statické ukázce na Dnech NATO.

Dvanáctý ročník kulturního festivalu Ostravská muzejní noc. Hlavní nádraží. 28. srpna 2021.
Po roční pauze aneb Do Ostravy se vrátila muzejní noc

Cvičení se zahraniční účastí Ample Strike proběhne od 30. srpna do 19. září. Zapojí se do něj na 700 vojáků z osmi zemí včetně ČR. „Cvičení je zaměřeno na sladění procedur předsunutých návodčí s leteckými osádkami a veliteli pozemních jednotek v mnohonárodním prostředí. Nedílnou součástí je také prověření schopností hostitelské země poskytnout podporu zahraničním jednotkám tzv. Host Nation Support. Piloti si procvičí také doplňování paliva za letu a úkoly přímé letecké podpory,“ sdělil ředitel cvičení plukovník Aleš Cápal. 

Lockheed C-5 Galaxy byl navržen pro americké letectvo k přepravě těžkých a nadměrných nákladů na velké vzdálenosti. Americké letectvo provozuje C-5 od roku 1969. V té době letoun podporoval americké vojenské operace ve všech hlavních konfliktech. C-5 Galaxy byl také použit k přepravě humanitární pomoci, při katastrofách a podporoval americký vesmírný program.