Páření chovatelé pozorovali na konci loňského prosince. Damani mají relativně pomalou rozmnožovací schopnost a rodí po dlouhé březosti, která trvá okolo třiceti týdnů, jedno, výjimečně dvě mláďata, takže případných mláďat by se mohla zoo dočkat koncem léta.

Na základě zkušeností z chovu příbuzného damana stromového existuje teorie, že známkou sympatií a harmonizace u páru je sdílení jedné budky a také společné místo, kam obě zvířata kálí. Pokud si nepadnou do oka, používají samec i samice svou budku a oddělenou toaletu. U damanů pralesních se tato skutečnost zatím nepotvrdila přestože spolu pár evidentně harmonizuje a páří se, záchodky mají stále oddělené. Damany pralesní chová ostravská zoologická zahrada od října loňského roku. Jeden pár je umístěn v chovatelském zázemí, druhý, starší pár, je k vidění v noční expozici v Pavilonu evoluce.

Damani pralesní jsou málo známá zvířata obývající lesy západní Afriky. Tento drobný savec příbuzný slonům není chován v žádné evropské a pravděpodobně ani světové zoo (mimo Afriku). Většina jejich aktivit se odehrává ve stromovém baldachýnu, navíc převážně v noci. Jsou velmi obratní při pohybu ve větvích stromů, kde se živí hlavně listy. Žijí samotářsky, pouze samice bývá viděna s jedním, případně dvěma mláďaty.