Tato bylina má původ na euroasijském kontinentu, byla zavlečena i na jižní polokouli do Austrálie a na Nový Zéland, a počátkem 19. století i do Severní Ameriky, kde se z ní stala nebezpečná invazivní rostlina.

Vrbice obvykle vyrůstá na zaplavovaných loukách, v okolí řek, potoků nebo vodních nádrží, v pobřežních křovinách a rákosinách, v mokřadech, rašeliništích a na jiných zamokřených plochách.

V minulosti se hojně používala v léčitelství. Sbíral se hlavně oddenek, obsahující hodně tříslovin, používal se k zastavení průjmu, při vnitřním krvácení a zánětu žaludku a střev. Natě se užívalo na obklady nehojících se ran. Ze šťávy z kořenů se získávalo červené barvivo na látky a z květů barvivo potravinářské.

V letničkových truhlících u hlavního vstupu do zoo lze v těchto dnech vidět a hlavně cítit rostlinu, které se lidově říká vanilkový keřík otočník stromovitý. Jde o silně aromatickou bylinu se silnou vanilkovou vůní, která se šíří při každém doteku. 

Louka v zadní části Komenského sadů v Ostravě.
VIDEO: Netradiční VIP louka v centru Ostravy budí pozornost

Další krátké zprávy ze zoo

Zebra a osel v zoo mají mláďata  V ostravské zoologické jsou k vidění nová mláďata dvou vzácných lichokopytníků – zebry Grévyho a divokého osla onagera. Obě mláďata jsou v péči svých matek a mají se čile k světu.
Porody obou mláďat proběhly bez komplikací přímo ve výbězích a bez nutnosti asistence chovatelů. Obě mláďata se krátce po porodu sama postavila na nohy a začala sát mateřské mléko. Mládě zebry Grévyho přišlo na svět 21. července navečer a je to sameček. Jeho matkou je pětiletá samice, pro kterou to je její první mládě.  Mládě divokého asijského osla onagera se narodilo 24. července a je to samička. Její matka už jedno mládě úspěšně odchovala a i o své druhé mládě příkladně pečuje. Je to už sedmé mládě onagera, které se v ostravské zoo od roku 2014 narodilo, pět z nich se podařilo úspěšně odchovat.

Vzácní papoušci ary horské odchovali tři mláďataV jedné z papouščích voliér v ostravské zoologické zahradě je pěkně hlučno. Rodičovskému páru se podařilo odchovat tři mláďata, která právě opustila hnízdní budku a dávají o sobě vědět. Mláďata se vylíhla v rozmezí od 6. do 10. května. První týdny života strávila v hnízdní budce (náhradní stromové dutině) a na jejich odchovu se podíleli oba rodiče. Pro ostravský rodičovský pár to je již třetí hnízdění, druhé úspěšné. Rodinu vzácných ar s letošními mláďaty mohou návštěvníci vidět v jedné z voliér papoušků u pavilonu Tanganika. Chovají se poměrně hlučně, takže zájemci je určitě rychle najdou.
„Mláďata opouštějí hnízdní budku již plně opeřená a ve velikosti dospělých ptáků. Nicméně pozorný návštěvník může rozpoznat mládě od dospělého jedince podle duhovky, barvy okolí oka a barvy zobáku. Mládě má okolí oka bílé, duhovku hnědou, tmavý zobák, zatímco dospělý jedinec má okolí oka černé, duhovku bílou a zobák světlý,“ vysvětluje Yveta Svobodová ze zoologického oddělení.

Den pro antilopu Derbyho  Sobota 26. srpna bude v ostravské zoologické zahradě věnovaná největší a zároveň nejohroženější antilopě světa – antilopě Derbyho. Pro děti budou nachystány nejrůznější antilopí aktivity a také malování na obličej. Mohou se tak proměnit v malé antilopy či jiná zvířátka. Návštěvníky jistě zaujme antilopa v životní velikosti na plachtě, u které se budou moci malí i velcí návštěvníci poměřit. K dispozici budou také nejrůznější prodejní předměty s motivem antilop, jako jsou magnetky, samolepky či trička. Veškerý zisk z této akce putuje přímo na záchranný program, který trvá už více než 15 let. Program bude probíhat u expozice Na statku od 10 do 17 hod. 

Letiště Leoše Janáčka Ostrava patří k nejmodernějším v České republice, nicméně počet cestujících narůstá jen zvolna. Návštěvníci mu však vyčítají, že mu chybí vyhlídkové terasa.
Krásným vláčkem k „utajenému“ letišti aneb Mošnovu chybí vyhlídková terasa