Mezi nimi je i čtrnáct nováčků, mužů i žen, kteří v těchto dnech před primátorem složili slavnostní slib.

„Naším záměrem je další navýšení počtu strážníků, kteří budou přispívat ke zlepšování bezpečí na území města. Již nyní se v rámci rekvalifikačního kurzu připravuje na náročné povolání dalších třiadvacet čekatelů a do následujících rekvalifikačních kurzů je vybráno dalších devětadvacet uchazečů," řekl Macura, který předpokládá, že v srpnu se počet strážníků zvýší na 715 a do prosince pak na zmíněných 740.

„Nejde o zvyšování samoúčelné. Chceme, aby strážníci byli viděni ve městě, v ulicích."

Zájem o působení u městské policie je velký. Podle šéfa ostravských strážníků Zdeňka Harazima sítem náročného přijímacího řízení projdou jen ti nejlepší.

„Neuspěje přibližně pětaosmdesát procent uchazečů," řekl Harazim s tím, že městská policie první selekci provádí ještě před zahájením výběrového řízení. „Děláme předvýběrová řízení, takzvané motivační pohovory," vysvětlil Harazim.

Zvýšení počtu strážníků umožnilo i vznik speciálního oddílu pořádkové služby, který čítá sedmašedesát strážníků. Nasazováni jsou na větší sportovní a kulturní akce, plní i další úkoly, například v sociálně vyloučených lokalitách.

V těchto dnech v rámci obnovy vozového parku převzal oddíl dva automobily Mercedes-Benz Sprinter na CNG pohon. Jak zdůraznil primátor, u městské policie budou všechna nová vozidla na ekologický pohon.

Ostravská městská policie je po Praze druhou nejpočetnější městskou policií v republice. V přepočtu na jednoho obyvatele se dokonce umístila jako první.