„Jsou to kraniální ortézy a umožní, aby jim dorostly správně hlavičky. Budou je nosit tři až šest měsíců. Udělali jim je na míru a my si vybrali veselý holčičí vzhled helmiček," říkají rodiče Hana a Jiří Hofrichterovi z Ludgeřovic.

Kraniální ortézy vyvinuli v porubském Vědecko-technologickém parku v high-tech společnosti Invent Medical, specializující se na inovace zakázkových ortetických a protetických zdravotnických pomůcek.

Designér Tomáš BoumaZdroj: Deník/Radek Luksza
Designér Tomáš Bouma. 

„Helmičky pro dvojčátka byly vyrobeny ještě manuálně. Nicméně my je v období měsíců až let dokážeme, stejně jako stabilizační ortézy horních i dolních končetin, mechanické a pohledové protézy, ortopedické vložky či kraniofaciální titanové implantáty, dělat na 3D tiskárně," vysvětluje designér Tomáš Bouma.

Invent Medical, fungující od letošního roku, navazuje na dvacetileté zkušenosti frýdecko-místecké ING Corporation, předního českého producenta v této oblasti.

„Lidské tělo v blízké budoucnosti pomocí 3D skenování přeneseme do digitální podoby a prostřednictvím počítačového modelování a 3D tisku vytvoříme požadovanou pomůcku. Včetně například protézy chybějící ruky pacienta, algoritmy nám budou shopny vytvořit její dokonalý model. Nebude to žádné sci-fi, návrhy bychom chtěli mít hotovy v řádech minut, výrobky vytištěny v řádech hodin," líčí šéfdesignér Aleš Grygar.

Šéfdesignér Aleš GrygarZdroj: Deník/Radek Luksza
Šéfdesignér Aleš Grygar. Foto: Deník/Radek Luksza

K TÉMATU

Invent Medical a Průmysl 4.0 High-tech společnost z Poruby nechyběla ve středu ani na konferenci Průmysl 4.0 spolupořádané VŠB Technickou univerzitou Ostrava a CzechInvestem v Dolní oblasti Vítkovice a spolumajitel Jan Rosický zde představoval její činnost. „Inovace produktů spočívá v odstranění stigmatu zdravotnické pomůcky tím, že do ní vnášíme emoce a asociace s uživatelem. Inovujeme procesy nahrazením manuální výroby digitálním skenem, počítačovým modelováním a trojrozměrným tiskem. A nový business model je vytváření sítě lokálních výroben schopných tisknout klientovi na míru potřebný produkt co nejblíže bydlišti," popsal. Konference Průmysl 4.0 se věnovala nastupujícím změnám ve výzkumu a výrobě souvisejícím právě s robotizací, automatizací, virtualizací, počítačovou simulací, 3D tiskem.