„Byl tam velký nepořádek. Zejména kolem posledního domu, kde bydlí romská komunita. Hromady nepotřebného odpadu, vykuchané elektrospotřebiče, ledničky…" popisuje Petr Smoleň, ředitel technických služeb, proč byla vybrána zrovna ulice Jílová.

Právě pracovníci technických služeb spolu s obyvateli ulice včera uklízeli. Odpadem naplnili tři kontejnery. Kromě nepořádku také posekanou zelení z okolí. Jejich odvoz přijde na 5 tisíc korun. Hradí jej obvod Moravská Ostrava a Přívoz ze svého rozpočtu. „Jsem rád, že tady budeme mít čistěji," radoval se Zdeněk Krušina a ochotně přiložil ruku k dílu. Stejně jako jeho kolegové. Staré koberce, nepotřebný nábytek i vyřezané křoviny rychle plnily velkoobjemové kontejnery.

„Tím, že tam ti lidé osobně pracovali, tak se snad budou snažit, aby to za chvíli nevypadalo stejně," doufá Jana Pondělíčková, mluvčí moravskoostravské radnice. Terénní pracovníci obvodu nyní podle jejich slov vytipují další lokality, které jsou podobně zaneřáděné, a osloví tamější obyvatele, aby se na úklidu podíleli.

„A nejen koukali z okna, jak jim to tam pracovníci technických služeb odklízejí," dodala.

Iva Mušálková