Ostravská zoologická zahrada vybudovala novou expozici pro želvy ostruhaté jedny z největších suchozemských želv. Expozice byla otevřena včera a návštěvníci ji najdou u vstupu do Pavilonu afrických zvířat.

Expozice tvoří venkovní výběh a vnitřní zateplené ubikace. „Výběh je ohraničen nízkou zídkou, na kterou se mohou návštěvníci posadit a pozorovat zvířata z bezprostřední blízkosti. Zázemí imituje jakousi domorodou chýši nebo naopak jeskyni, která umožňuje pohled do vnitřní části expozice. Zde budou želvy pobývat za nepříznivého počasí," řekla mluvčí zahrady Šárka Nováková. Vybudování nového zázemí pro želvy přišlo na zhruba milion korun.

Želva ostruhatá je třetí největší suchozemskou želvou. Její původní domovinou jsou suché savany a polopouště na jižním okraji Sahary, od Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. „Vysokým teplotám a suchu je želva ostruhatá dobře přizpůsobená. Vyhrabává si nory nebo u ní v některých místech převažuje noční aktivita. Na každé straně u ocasu má dva až tři silné výrůstky jakési ostruhy. Odtud český název," řekla Nováková.

Na předních nohou má rohovinné šupiny připomínající brnění, které jí pomáhají při hrabání. Hmotnost této želvy může dosahovat až sto kilogramů a délka krunýře bývá až osmdesát centimetrů. Dnes je i tento druh vzácný a ohrožený vyhubením. Původní areál rozšíření je dnes už jen ostrůvkovitý.