„Ráno jsem si přivstal, abych vzal z drůbežárny i část sobotní produkce. Byl jsem sice vyprodaný, ale pro novou várku pak už nemělo smysl jezdit. Dvakrát za den bych to otočit nestihl," nechal se slyšet hospodář, jenž se ostravských farmářských trhů účastní přes pět let.

Farmářské trhy u nákupního centra Futurum v Ostravě.
OBRAZEM: Farmářské trhy v Ostravě začaly

Vystřídal je v Porubě, Mariánských Horách či Moravské Ostravě, aby se nakonec stal stálým „účastníkem" těch na parkovišti u Futura.

„Ano, mám i stálé zákazníky. Někteří tvrdí, že přes sezonu vajíčka jinde neberou což mě samozřejmě moc těší. Právě kvůli nim zde jezdím i v době, kdy po vajíčkách není taková poptávka, například o letních prázdninách," uvedl Socha s tím, že nejfrekventovanější dobou na trzích bývají zejména předvánoční časy. A samozřejmě i nynější předvelikonoční.

„Pán si bral 120 kusů. Nepředpokládám ale, že by to měl všechno na malování na Velikonoce. Spousta lidí tak kupuje vajíčka rodině, známým," sdělil dvaačtyřicetiletý farmář. Ten je ve své drůbežárně také jediným zaměstnancem; jen občas mu pomáhá otec a na trhy ho doprovází manželka.

Úvodní stránka facebookového profilu skupiny.
KD Věry Špinarové? Vzpomínku na zpěvačku chtějí důstojnou, ale jednodušší

„Co mám odkoukáno, lidi se na farmáře celkově těší. Jen je škoda, že tyhle akce nezačaly o tak pět šest let dříve. Znám totiž spoustu menších i středních producentů zeleniny či uzenářů, co s tím sekli, protože tehdy ještě nedokázali najít přímou cestu k odběratelům," konstatoval hospodář.

Skutečnost, že mívá u Futura vajíčka ještě před koncem trhů pryč, vysvětlil tím, že má malý chov „Nepřekupuji a neprodávám vajíčka z velkochovů. Touto cestou by se možná dala poptávka pokrýt, ale je otázka, jestli by právě toto naši zákazníci na farmářských trzích chtěli," dodal Socha.

Květná neděle v Ostravě.
Květná neděle v Ostravě. V centru města začínají velikonoční trhy