„Pokud je vejce dostatečně provařeno a pak skladováno při teplotě od pěti do deseti stupňů Celsia, mělo by bez problémů vydržet deset dní. I skořápka u uvařených vajec je ale částečně prostupná pro různé nežádoucí mikroorganismy či plísně. Při špatném skladování se může zkrátit doba jejich minimální trvanlivosti,“ uvedl Duben.

Kromě běžně používaného označování jakostních tříd vajec extra A, A a B se používají i čísla. První číslo označuje, z jakého chovu vejce pochází. Pokud je první číslicí jednička, pochází vejce od slepic chovaných ve volném výběhu, dvojka označuje nosnice z halového chovu, trojka z klecového. Pokud je na vajíčku nula, jde o slepice z ekologického chovu. Vejce třídy A nebo mytá vejce mají minimální dobu trvanlivosti nejdéle osmadvacet dní po snášce. Na obalech mytých vajec musí být tato informace vyznačena. Vejce extra A mají minimální trvanlivost sedm dní a jsou označena páskou nebo štítkem (označené slovem extra). „Pásek nebo štítek se musí nejpozději sedmý den po zabalení odstranit a zničit. Vejce třídy B jsou vejce takzvaně výrobní, která by v obchodě zákazník neměl najít,“ dodal Duben.

Například v obchodech Tesco podle mluvčí Jany Matouškové v období dvou předvelikonočních týdnů očekávají prodej zhruba sedmi milionů vajec. Obchodníci prodají zhruba o třetinu až polovinu vajec více než jindy.