Spoléhají na to, že v době před Vánocemi řada lidí skutečně očekává zásilky. Odborníci i policisté radí: vše si nejprve ověřte, na nic neklikejte, nic nevyplňujte, peníze neposílejte! V opačném případě může dojít ke ztrátě citlivých údajů, včetně bankovních.

Doplaťte

Obezřetnost se vyplatila panu Jiřímu (55 let) z Ostravska, kterému na mobilní telefon přišla textová zpráva o balíku. V první fázi nabyl dojmu, že jde o SMS týkající se jeho zásilky.

Ostrava. Ilustrační foto.
O bytové družstvo z Ostravy se kvůli milionovým směnkám zajímá policie

„Opravdu jsem v té době čekal balík. Ta SMS přišla z čísla, jež začínalo 9. Konkrétní dopravce tam uvedený nebyl,“ uvedl pan Jiří, který Deníku přeposlal zmíněnou textovou zprávu, v níž chyběly čárky a háčky.

„Dobry den – vas balicek se nam nepodarilo doručit. Pri rezervaci noveho terminu doruceni nebo vyzvednuti nasledujte tento odkaz:…“ stálo ve zprávě s připojeným odkazem. A na něj pan Jiří klikl.

„Nabídlo mi to termín doručení s výběrem všedního dne nebo víkendu, chtěli adresu a pak ještě něco,“ doplnil pan Jiří. Zpozorněl ve chvíli, kdy se mu objevilo oznámení, že balík je v celním skladu a je nutné doplatit padesátikorunový celní poplatek.

Agentura se na svých webových stránkách prezentuje svou účastí na řadě velkých akcí, mimo jiné na Colours of Ostrava, běžeckém seriálu Runczech.com a svého času zajišťovala i bezpečnost na zápasech Baníku Ostrava (na ilustračním snímku).
Policie vyšetřuje ostravskou bezpečnostní agenturu, majitelé jsou ve vazbě

„V tu chvíli jsem pochopil, že něco není v pořádku. Mnou objednaný balík nebyl ze zahraničí. Když mě to pak vyzvalo, abych provedl platbu, hned jsem vycouval,“ řekl pan Jiří.

Podle něj ale není vyloučeno, že pokud by někdo opravdu čekal balíček za zahraničí, mohl by platbu provést.

Obezřetnost

Policisté nabádají k obezřetnosti při reagování na textové zprávy i e-maily.

Vánoční blues pod Sýkorákem s kinematografem. 20. prosince 2021 v Ostravě.
OBRAZEM: Lidé v Ostravě se sešli na náplavce, aby oslavili Vánoce

„Doporučujeme nejen při nákupech cestou internetových obchodů, platbě a následném převzetí zboží, ale obecně při každé komunikaci v kyberprostoru chovat se velice obezřetně. Neotevírat přílohy v e-mailech s podezřelým obsahem, nereagovat na žádosti o zaslání přihlašovacích hesel a podobně,“ uvedla Daniela Vlčková z moravskoslezské policie.