Ke kluzišti na Masarykově náměstí, kam lidé chodí v období Vánoc bruslit už pátým rokem, přicházíme krátce po otevření. Plocha je ještě poměrně prázdná. „Nejvíce lidí tu pravidelně chodí mezi 16. a 20. hodinou," láká na kouzlo večerního bruslení paní z půjčovny bruslí.

Kluziště na Masarykově náměstí v centru Ostravy.

„S klukem tady chodím pravidelně, ledové kluziště k ostravskému centru o Vánocích už zkrátka patří," pochvaluje si tatínek, který dnes dorazil s malým synem. Ten se teprve učí jezdit a na nohou se drží díky tučňákovi, který pomáhá začínajícím malým bruslařům. Pro všechny jsou pak za 70 korun k dispozici brusle, ale především v pozdějších hodinách hrozí, že při velké návštěvnosti nebude k dispozici ta správná velikost. Navíc i kvalita bruslí je individuální a ne vždy úplně odpovídající představám. To jsme sami poznali.

KLUZIŠTĚ POD LUPOU
MASARYKOVO NÁMĚSTÍ
v provozu: do 4. ledna 2015
otevřeno: každý den 10 20 hodin
vstup: zdarma
půjčení bruslí: 70 korun

FORUM NOVÁ KAROLINA
v provozu: do 31. ledna 2015
otevřeno: po-pá: 15 19 hodin, so-ne: 12 19 hodin
vstup: 20 korun
půjčení bruslí: zdarma

Pro zahřátí

Pokud lidem začne být na ledě zima, mohou se zahřát punčem, čajem nebo medovinou ve stáncích hned vedle kluziště. O jeho doprovodném programu najdou zájemci více informací přímo na místě nebo na internetové stránce vanocnikluziste.cz.

Na kvalitně připraveném povrchu jsme spokojeně bruslili asi dvacet minut a napjatě očekávali, co přinese druhé kluziště Ice Arena, které letos poprvé připravilo obchodní a zábavní centrum Forum Nová Karolina.

Polymerové kluziště

Na tomto kluzišti se cítíme bezpečněji. Jízda však není tak rychlá a přirozená jako na ledě. Zdejší povrch tvoří umělý materiál, který představuje určitou jistotu a pevný skluz. Ten ocení hlavně začátečníci. Jízda nám tak více připomíná in-line bruslení, kde je nutné víc pracovat nohama, ale zároveň není potřeba se tolik soustředit na balanc. Na druhé straně tento povrch způsobuje výrazně pomalejší jízdu než led. „Chodí tu přes den jak mladé krasobruslařky a hokejisti, tak hodně maminek s dětmi. Kvůli plastovému povrchu děti neodcházejí mokré ani otlučené," popsal manažer kluziště David Popov. Doplňuje, že povrch kluziště, který tvoří polymerové desky, je unikátní v tom, že ho lze provozovat za jakýchkoliv podmínek.

Klasicky nabroušené brusle by mohly plastový povrch poškodit. Proto je zájemcům zdarma k dispozici půjčovna se stokorunovou zálohou, anebo bezplatné přebroušení vlastních bruslí. „Také jsme pak schopni lidem zdarma přebrousit hrany zpět pro ledové povrchy," dodal.

Různé ceny i prostředí

Na rozdíl od Masarykova náměstí se u Karoliny platí vstupné 20 korun. Výtěžek však jde na charitativní účely. Návštěvnost během prvního týdne provozu Ice Areny Karolina se pohybovala okolo jednoho tisíce lidí. Kluziště je energeticky nenáročné a během dne nepotřebuje pauzy na úpravu povrchu. Pro mládež se navíc každý pátek a sobotu nabízí autogramiády, koncerty a diskotéky na ledě s místními rádii. Více informací lidé mohou najít na internetových stránkách ostravainfo.cz. ,,Nikdy to nebude mít vlastnosti ledu. Ale je to o zvyku. Ohlasy jsou zatím pozitivní," pochvaloval si David Popov.

Zatímco na Masarykově náměstí je výhodou větší plocha z klasického ledu, u Karoliny lidé jistě ocení dostupnost s parkováním, bezpečné a pohodlné bruslení.

Petr Jiříček, Eva Urbančíková