Ryba a bramborový salát, i když v různých variacích a úpravách. Právě tato kombinace se nejčastěji objeví také na letošní štědrovečerní tabuli. Češi jsou národem poměrně konzervativním, své zvyky neradi mění. Bramborový salát tak připravuje až 80 procent domácností. Zhruba polovina však dá přednost řízku před smaženým kaprem.

Co připravují hotely

Až sedmdesát porcí salátu s kuřecím řízkem budou připravovat také v kuchyni Charitního domu svatého Václava. Večeře je určena lidem bez domova uživatele noclehárny a také azylového domu svatého Františka v Sirotčí ulici ve Vítkovicích.

„Cukroví pro nás sesbírají věřící v ostravských římskokatolických farnostech Třebovice, Pustkovec, Zábřeh a dalších," doplňuje Dalibor Kraut, mluvčí ostravské Charity.

Na výběr ze tří menu budou mít o Štědrém večeru hosté hotelu Imperial. Hrachovku i rybí polévku, kapra, lososa nebo daňčí kýtu, bramborový salát či houbového kubu… Na osobu přijde čtyřchodové menu s aperitivem na bezmála osm stovek.

Nemocnice filé nebo sedlina

Pacienti v ostravské městské nemocnici najdou 24. prosince na talířích různé varianty slavnostní večeře. Záleží na tom, zda a jakou dietu mají předepsanou lékařem.

Polévka rybí s houskou je společná pro všechny. Rybí filé dostanou smažené jen ti, kdo nemají žádné dietní omezení. A k tomu bramborový salát. Filé dušené s bramborovou kaší a kompotem je určeno dietářům. A podle typu diety i sladký dezert, případně i ovoce. A ti, již musí ve své stravě omezit tuk na minimum, povečeří bílkovou sedlinu s bramborovou kaší, k tomu dostanou banán.

„Večeře bude z oddělení léčebné výživy a stravování distribuována na jednotlivá oddělení v 16 hodin," doplnila Magda Otáhalová, mluvčí nemocnice.

Nadvakrát

V rodině Dagmar Skyvové mají celiakii manžel a syn.

„Já a dcera dietu nedržíme celiakii nemáme," říká paní Dagmar s tím, že vánoční večer u nich vždy probíhal jako všude jinde.

„Podle tradice se u nás podávala hrachová a rybí polévka. Obě s osmaženými krutony. Dále bramborový salát s osmaženým kaprem a klasickým vepřovým řízkem, kompot, vánočka a cukroví. Pro dospělé před jídlem aperitiv, k jídlu pivo či nealko pro děti. Vzhledem k tomu, že mé zkušenosti s dietou jsou dlouholeté, není pro mě příprava štědrovečerní večeře složitá, možná jen časově náročnější. A to proto, že všechny chody jsou připraveny ve variantě lepkové i bezlepkové," vysvětlila.

Celiakie

Jde, zjednodušeně řečeno, o chronické onemocnění tenkého střeva způsobené přecitlivělostí na lepek. A ten je obsažený v obilí. V Česku žije kolem sto tisíc celiaků.

„Samozřejmě používám vhodné a nekontaminované suroviny a dodržuji technologické postupy. Tím chci říct, že řízek nebo kapra obaleného v mouce smažím až následně po osmažení bezlepkové varianty. Do bramborového salátu si dělám vlastní majonézu, pokud nechci kupovanou bezlepkovou. Bramborový salát s domácí bezlepkovou, tedy nenastavovanou majonézou je vynikající," pochvaluje si paní Dagmar. Také polévku zahušťuje bezlepkovou směsí, ale krutony do ní dělá opět v obou variantách. Stejně jako vánočku nebo cukroví. „Kapr a řízek se dá obalit v již připravené bezlepkové strouhance, která se prodává i ochucená bylinkami," doplňuje paní Dagmar s tím, že na štědrovečerní tabuli se výjimečně objeví i bezlepkové pivo.

Alternativa

V posledních letech přibývá lidí, kteří se z důvodů zdravotních nebo etických stravují alternativně. Ze svého jídelníčku tak buď vyškrtnou maso, nebo živočišné bílkoviny nekonzumují vůbec. Další zase jedí jen syrovou stravu rostlinného původu.

Patří k nim i paní Jarmila Dvorská, která pracuje v Ostravě v Raw baru. Ze zdravotních důvodů rok také konzumovala vitariánskou stravu, rostlinného původu, tepelně neupravovanou. Nyní podle svých slov některé věci už tepelně upravuje. Jak vypadá její menu?

„Dá se připravit veganský salát. Brambory se uvaří a přidá syrová nebo vařená zelenina. Místo majonézy rozmixuji avokádo a to ochutím bylinkami," říká paní Jarmila. A co k tomu? „Nic. Maso nejím," dodává.

Vegetariáni

Je jich u nás je kolem dvou procent, a žádné vyloženě vánoční pokrmy nemají. „To, co si vegetarián připraví na vánoční tabuli, jí během celého roku. K obecně rozšířeným mýtům patří spojování vegetariánů s výhradní konzumací tofu. Ti přitom daleko častěji jedí jeho chutnější variantu tempeh. Je možné jej připravit v kombinaci s dalšími surovinami stejně jako řízek usmažený v trojobalu," popsal Tomáš Vobořil, majitel restaurace, která připravuje i vegetariánské pokrmy.

K TÉMATU

Večeře i praktické dárkyTaké lidé, kteří nemají vlastní střechu nad hlavou, mohou strávit Štědrý večer společně. V Charitním domě svatého Františka ve Vítkovicích, kde ostravská Charita provozuje jak azylový dům pro čtyři desítky uživatelů, tak noclehárnu, kde přespává kolem dvaceti lidí, je pro ně připravena společná večeře řízek a bramborový salát. „Pro klienty služeb budeme mít připraveny také drobné dárky," uvedl mluvčí ostravské Charity Dalibor Kraut s tím, že většinou se jedná o věci denní potřeby teplé vesty, ponožky, drogerii pro hygienu a podobně. „Dárky získáváme od dárců nebo za finanční podpory příznivců," doplnil Kraut.

Kromě toho připravují pracovníci zařízení pro uživatele turnaje například v ping-pongu či stolním fotbale. Také jim budou promítat film s vánoční tematikou. „Následující dva sváteční dny mohou nocležníci zůstat v charitním domě celodenně. Jinak je celoroční režim noclehárny příjem v 19 hodin, opuštění služby v 7 hodin ráno," dodal Kraut.

V nízkoprahovém denním centru Charitním domě svatého Benedikta Labre, rovněž ve Vítkovicích, je společná vánoční večeře pro 120 uživatelů připravena už o den dříve 23. prosince. Také oni mohou očekávat drobné dárky, které Charita získala z darů a finanční podpory příznivců při hudební akci Dárek jam v baru Modrá myš.