Ty stejně jako v minulých letech dodají na trh smrčky, jedle a borovice a také stříbrné smrky. Ceny jsou prakticky stejné jako vloni. Čerstvé jehličnany se objeví na tradičních místech, v hájenkách a v sídle městských lesů. „Stromků máme dostatek," uvedl ředitel Ostravských městských lesů Vladimír Blahuta.

Po roční přestávce mohou lidé znovu navštívit také oblíbenou bartovickou plantáž, kde si vyberou a uříznout stromek. Vzhledem k předchozímu vytěžení je však nutné počítat s omezeným výběrem. „Nabídka nebude tak široká jako v minulých letech. Přesto plantáž otevřeme," řekl Blahuta.

V některých lokalitách České republiky je před Vánocemi kvůli zlodějům stromků zakázán vstup do lesů. Ostravské městské lesy o něčem takovém neuvažují. Vedení společnosti před několika roky upustilo také od natírání jehličnanů speciální směsí. Ta při pokojové teplotě vydává nesnesitelný kejdový zápach, který v místnosti zůstává delší dobu. „Stromky nebudeme natírat ani letos. Je to i proto, že případů krádeží v posledních letech ubylo. Zásluhu má na tom zejména nabídka na trhu a přijatelné ceny. Přijmeme pouze tradiční předvánoční opatření, to znamená, že zpřísníme dohled tam, kde hrozí nebezpečí krádeže. Zajišťovat ho budou naši revírníci," dodal Blahuta.

Ostravské městské lesy začnou stromky prodávat od 9. prosince na ředitelství a v následujících dnech i na dalších místech. Smrček podle ceníku na webových stránkách Ostravských městských lesů vyjde na 190 korun, borovice na 290 korun a stříbrný smrček na 290 korun, vše bez rozdílu výšky stromu. Stříbrný smrček bude ale k mání pouze na bartovické plantáži a v sídle ředitelství.

Během víkendu u většiny ostravských nákupních center začal prodej vánočních stromků. Výběr je velký. Ceny se pohybují od několika set korun až po více než tisíc korun. Například u Futura v Moravské Ostravě se dá stříbrný smrček pořídit za 349 korun, nejdražší je normanská jedle za 1390 korun.