Včelař Pavel Gazda a umělec a rektor pražské AVU Tomáš Vaněk při sběru zvuku tisíců včel. Tomáš Vaněk zde pořizoval binaurální nahrávky včelstva pro připravovanou zvukovou instalaci Particip č. 178. Vernisáž neobvyklé „výstavy", na které si užijí výhradně uši, je plánována na 13. srpna. 

„Na počátku jsou lidé v rozpacích, pak se ale vracejí," říká Tomáš Vaněk

Létající poplašené včely, startující skútr, hořící oheň, chůze nahých lidí, práskání bičem, střelba… Přípravu neobvyklé výstavy, na které bude více ke slyšení než k vidění, včera dokončil rektor pražské AVU Tomáš Vaněk. Od soboty v Ostravě pořizoval binaurální (prostorové) nahrávky různých zvuků. Jimi chce pak „naplnit" velkolepý prostor nově rekonstruované budovy dvojhalí.

„Všechno šlo hladce," pochvaloval si umělec. Vyskytl se pouze jeden zádrhel. Při nahrávce se šesti policejními koňmi musel autor slevit z klusu na cval. „Je tady hladká podlaha a koním to klouzalo jako na ledě. Bude to méně dramatické, než jsem chtěl," vysvětlil okolnost, s níž dopředu nikdo nepočítal.

Vernisáž zvukové instalace Particip č. 178, kterou produkuje galerie Plato, bude 13. srpna a potrvá do konce září. Nejen Ostravané budou mít možnost neobvyklého prožitku.

„Já pracuji s prázdnem, protože výstava je vizuálně minimalistická," vysvětluje autor. „Návštěvníci budou spíše žasnout nad rekonstrukcí haly. Zároveň ale pro ně bude připraveno dvanáct poslechových míst s velmi kvalitními nahrávkami. A právě ona mu prostor naplní zážitkem," vysvětluje.

Na dvanácti sloupech v prázdné hale budou umístěny speciální mp3 přehrávače se sluchátky. Lidé dostanou při vstupu mapku a mohou si jednotlivé zvukové situace poslechnout. „Návštěvník bude mít pocit, že to, co slyší, se právě děje," říká Vaněk s tím, že v součtu nahrávky vydají časově jako kratší celovečerní film.

Zvuková instalace v Ostravě není ale jeho první počin tohoto druhu. Zatím však nejrozsáhlejší. Obdobnou akci, s pěti zastaveními, uskutečnil již v Českých Budějovicích. „Mám s ní velmi dobrou zkušenost," říká.

„Lidé byli zpočátku v rozpacích, že nic nevidí. Po poslechu prvních nahrávek pak ale tomu buďto propadli, zůstali a poslechli si všechny, nebo se vraceli i později," dodal.