Mediální zástupce Zdravotního ústavu v Ostravě Michal Pistolas potvrdil, že pacient je ošetřován v nemocnici ve střešovické nemocnici v Praze.

Michal Pistolas zároveň vysvětlil, že Zdravotní ústav v Ostravě se tímto případem zabývá, protože je jediným zařízením v České republice, které je schopno tyto viry diagnostikovat.

Na to, že onemocnění osob Západonilskou horečkou se vyskytují čím dál blíž k českým hranicím, upozornil už ve středu 5. září Ústav epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Ilustrační foto
Falešní zaměstnanci pošty nabízejí kšefty s energiemi

„Poslední srpnový týden přinesl 24 úmrtí, z toho sedm v Itálii, po šesti v Rumunsku a Srbsku a pět v Řecku,“ upřesnil docent Rastislav Maďar, vedoucí Ústavu epidemiologie a ochrany veřejného zdraví Lékařské fakulty Ostravské univerzity.

Infekce virem Západonilské horečky, jak dále dodal, může probíhat jako nákaza podobná jiným virózám se zvýšenou tělesnou teplotou, bolestí hlavy, končetin, vyrážkou a zvětšením mízních uzlin, ale i bez příznaků. U starších nebo imunitně oslabených osob může způsobit nebezpečný zánět mozku vedoucí k úmrtí postižené osoby. Těžší průběh nákazy se vyznačuje svalovou slabostí, objevit se mohou křeče, zmatenost, poruchy chování a ztráta vědomí. Inkubační doba se pohybuje v intervalu 3 až 14 dní.

Parkoviště v centru Ostravy. Ilustrační foto z 31. srpna 2018.
(R)evoluce v parkování. V centru Ostravy už to zdarma nepůjde

„Proti viru Západonilské horečky neexistuje účinný lék a není k dispozici ani registrovaná vakcína. Prevence spočívá v používání repelentů a moskytiéry na noc,“ uzavírá docent Maďar.

Podle odborníků přenášejí původně africkou virovou nákazu objevenou v roce 1937 v Ugandě komáři. Od konce devadesátých let minulého století se vyskytuje na většině území USA, kde se původce dostal cestou migrujících ptáků a následně jej roznášela domácí populace ptáků a komárů.

Policista na motorce narazil do stromu na silnici mezi Nový Jičínem a obcí Rybí.
Tragická nehoda policisty. Nepomohl ani rychlý zásah zdravotníků