Hodně napovídá už údaj Českého statistického úřadu (ČSÚ), že v letech 2009 až 2016 byla průměrná roční spotřeba skopového masa 0,4 kilogramu na obyvatele.

A to je ve statistice společně se skopovým započítáno i maso koňské a kozí. Jen pro porovnání: spotřeba vepřového masa činila 42,8 kilogramu, drůbežího 26,8 kilogramu a hovězího 8,5 kilogramu.

Před Velikonocemi ale poptávka zákazníků po jehněčím, případně skopovém mase, přesto narůstá.

Mluvčí společnosti Makro Romana Nydrle odpověděla, že v obchodech této společnosti nabízejí jehněčí od našich zemědělců i dovozové z Irska a Nového Zélandu.

„V prodeji je i skopové z Nového Zélandu a kůzlečí z Francie. Máme v nabídce i celá jehňata, ale také díly nebo speciální řezy. Nejoblíbenější je samozřejmě stále jehněčí kýta či jehněčí hřebínek,“ uvedla mluvčí společnosti Makro.

Před Velikonocemi podle ní poptávka po jehněčím roste nejen ze strany zákazníků, ale i restaurací. „Zvyšuje se popularita sezonních menu v restauracích i v domácnostech,“ dodala Romana Nydrle.

Širokou nabídku skopového a jehněčího masa mají v prodeji i v ostravském MM Centru. Zákazníci si mohli nakoupit jehněčí kotletu s kostí, kýtu s kostí, krk s kostí, plec s kostí i bok s kostí.

Stejně tak i skopovou plec s kostí, hřbet s kostí, kýtu s kostí, žebra i krk. Ceny jehněčího se pohybovaly od 139 do 299 korun za kilogram, skopového od 79 do 199 korun.

„Jehněčí a skopové máme od středy ve speciální nabídce. Uvidíme, jaká bude poptávka v dalších dnech,“ uvedl prodavač u pultu s masem.

K TÉMATU

POCHOUTKY Z JEHNĚČÍHO V některých ostravských restauracích připravili pro hosty různě upravené jehněčí maso. Například v bistru Hogo Fogo mohli hosté v minulých dnech vyzkoušet jehněčí trhaný coffee a mango burger.

„Hosté si jej objednávali hodně, v současnosti už jej v nabídce nemáme,“ vysvětlil zaměstnanec zmíněného bistra. V restauraci U Rady dnes budou moci hosté ochutnat jehněčí pečínku na listovém špenátku s bramborovým knedlíkem.

Provozovatel další ostravské restaurace dodal, že ne každému jehněčí nebo skopové maso chutná.

„Tento druh masa má svou specifickou chuť. Platí proto, že má své příznivce i své odpůrce. Nic mezi tím neexistuje. Samozřejmě záleží na kuchaři, jak dokáže skopové či jehněčí připravit,“ vysvětlil majitel ostravské restaurace.