Za normálních okolností není Velký pátek v zákoně uveden mezi státními svátky, kdy musí mít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních zavřeno. Vláda se však usnesla, že v rámci boje proti Covidu-19 nesmí obchody na Velký pátek otevřít. Mnozí toto nařízení kritizovali právě proto, že to způsobí kumulaci zákazníků hlavně ve čtvrtek a v sobotu. A moc se nemýlili.

V Opavě byla parkoviště u největších supermarketů zaplněna už dopoledne. A ani odpolední „nákupní špička“ rozhodně nezůstala pozadu. Zaparkovat například kolem šestnácté hodiny u Lidlu v Olomoucké nebo Těšínské ulici byl úkol nadlidský, parkoviště byla zcela zaplněna. Podobně tomu bylo i u Kauflandu v Olomoucké. Naopak například u OBI či Kauflandu v Hlučínské ulici v Kateřinkách se volných míst našlo ještě dost, stejně jako u Tesca.

Dobrovolní hasiči provádějí pravidelnou dezinfekci kostela sv. Stanislava, 31. března 2021 v Bolaticích.
Velikonoční bohoslužby v MS kraji. Desinfekce kostelů i omezení. Kde všude jsou

Také zadní řady parkingu u Globusu skýtaly kolem sedmnácté hodiny prázdnější plochy. Zaměstnanci pokladen a pultů se tady ale nezastavili. „Já neřeším, že je zítra volno. Beru to, jako že je dnes pátek, protože zítra už začíná prodloužený víkend. Jezdím do Globusu vždy v pátek. Je ale fakt, že lidí je tady určitě víc než obvykle, ale čekala jsem ještě větší nával,“ konstatovala jedna ze zákaznic.

Posílení směn

Se zvýšenou koncentrací nakupujících počítali a počítají například v Kauflandu. „Dá se očekávat ve čtvrtek a o víkendu. Na případný zvýšený zájem ze strany zákazníků jsme za dodržení veškerých hygienických opatření plně připraveni. Přizpůsobíme tomu také plánování zaměstnanců a zásobování včetně velikonočního sortimentu,“ sdělila naší redakci mluvčí společnosti Kaufland Renata Maierl.

Ještě dodejme, že lidé si nenakoupí ani o Velikonočním pondělí 5. dubna. V tento státní svátek ale mají obchodníci zavřeno standardně.