Regenerace sídlišť, opravy bytových domů, komunikací i chodníků, peníze na školní hřiště, výstavba komunitního centra. I takové jsou plány největších městských obvodů, jako je Jih, Poruba, Slezská Ostrava, Mariánské Hory a Hulváky, Vítkovice nebo centrální Moravská Ostrava a Přívoz.

Rozhodnou i místní

V nejlidnatějším Jihu by letos mohli hospodařit se sumou o 165 milionů korun vyšší než loni. Jen do oblasti školství by tak letos chtěli investovat 175 milionů. Ještě o 115 milionů vyšší částku chtějí vložit do bytového a nebytového hospodářství.

„Díky participativnímu rozpočtu se mohou na rozdělování finančních prostředků obvodu přímo podílet samotní občané. Přihlásit mohou své projekty, jako jsou nová hřiště, pískoviště, opravy komunikací i budov, sportoviště, zahrady, nebo o projektu rozhodnou svými hlasy," uvedla Jana Nezvalová z tiskového oddělení zdejší radnice s tím, že na projekt bude vyčleněno zhruba 5 milionů korun.

Jednotlivé investice na obvodní úrovni se sice většinou nepohybují v řádu desítek až stovek milionů korun, jako je tomu v případě investičních akcí města nebo kraje. I tak však řada míst v krajské metropoli dozná změn.

Připravuje se například rekonstrukce víceúčelového hřiště v Halasově ulici ve Vítkovicích, další etapa regenerace sídliště Šalamouna v Moravské Ostravě nebo rekonstrukce Mariánského náměstí v Mariánských Horách. V posledním případě ale ještě s otazníkem.

Provizorium

Zastupitelé obvodu Mariánské Hory a Hulváky vzhledem k událostem na radnici v závěru roku neschválili rozpočet. V současné době tedy stále hospodaří v rozpočtovém provizoriu.

„To znamená, že finančně postupujeme podle schváleného rozpočtu v roce 2015, který činil 179 milionů korun," řekla mariánskohorská starostka Liana Janáčková.

„Hradíme nejnutnější výdaje a aktuálně u nás nejsou zahajovány žádné nové investiční akce, vyjma těch, ke kterým se obvod smluvně zavázal v předchozím roce," dodala starostka Mariánských Hor a Hulvák Lianana Janáčková s tím, že schválení rozpočtu předpokládá na nejbližším jednání zastupitelstva. „Měl by být ve výši 225 milionů korun, přičemž výdaje na investice tvoří 48 milionů," doplnila na závěr.

David a Goliáš

Na závěr jen pro představu třiadvacet ostravských městských obvodů bude letos hospodařit s rozpočty v celkové výši 2,5 miliardy korun.

Zatímco nejvyšší přes osm set milionů korun mají v obvodu Ostrava-Jih, městský obvod Pustkovec má pro letošní rok k dispozici sotva setinu této částky tedy necelých osm milionů korun.

Pro zvětšení na obrázek klikněte
Pro zvětšení na obrázek klikněte.