Vzduch sice jen okolo tří, zato voda přes dvaatřicet stupňů nad nulou a k tomu sluníčko i bezvětří. Tyto podmínky v pondělí 19. února vylákaly do takzvaného výplavového bazénu na kryté plovárně SAREZA v Porubě maximum návštěvníků. Nikdo se dokonce neobjevil ani s kulichem na hlavě… což zde bývá při zimním venkovním koupání docela běžně viditelný doplněk.

„Od horkých čokolád Giallo odpočívám v horké vodě,“ říká porubský živnostník Jan Bursík (41), jenž navštěvuje bazén průměrně dvakrát do týdne. V posledních letech jezdil do Kravař, nyní nicméně dává přednost tomu v Porubě, kde po rekonstrukci vznikla i „výplavová“ část.

„Kromě plavání a pocení v páře je skvělý relax venku v teplé vodě, kde jsou bublinkové vířivkové efekty. Od doby, kdy to zavedli, jsem ho nevynechal,“ popisuje Bursík pochvaluje si „příjemný kontrast chladu a horka“. Když je zima (zejména na hlavu), stačí se ponořit do více než třiceti stupňů.

Ilustrační foto
Komorní scéna Aréna Ostrava hledá ředitele

Jakmile personál koupaliště hodinu po poledni vytáhne roletu mezi vnitřní a venkovní částí bazénu, první do nerezové vany vyplouvají senioři. Využívají zlevněného vstupného platícího až do 13 hodin a vyhřívají se… nadosah od zasněžené terasy. Někteří si speciálně k plavkám berou i kulichy!

Mladí nezůstávají pozadu; dovádění žáků sportovní ZŠ Porubská ve výplavovém bazénu končí až rázný pokyn tělocvikářky (vydaný ovšem zpoza prosklené haly). S ústupem slunečního svitu venku návštěvníků ubývá. Večer se nekrytá část rozzáří modrým svitem a přístupná je do 20 hodin.

Ostravské laguny, snímek z 18. ledna 2018. Pozůstatky výroby ropných produktů, zejména ale odpad z recyklovaných vyjetých motorových olejů, tvoří obsah kalových lagun, které jsou největší ekologickou zátěží v Česku.
Smrad až hrůza… ale podle ČIŽP byly laguny v pořádku