„Začátkem jara tady začali hodně rychle kopat díry. Měli tu stavět veřejné osvětlení. Od dubna se ale nic neděje. Jen ty díry v zemi zůstaly a nikdo s tím nic nedělá," posteskla si čtenářka Deníku, která redakci na problém části Ostravy-Výškovic upozornila.

Jak vypadá situace letos, se redaktor a fotograf Deníku přesvědčili v minulých dnech na vlastní oči.

DÍRY JSOU ZASYPÁNY

Zmíněnou lokalitu už známe jako své boty. Při minulých návštěvách se v těsné blízkosti parkoviště před jedním z panelových domů nacházelo několik děr, často i metr hlubokých a zaplněných špinavou vodou.

Některé byly podivně překryty pletivem, jiné ohraničeny ledabyle vyhlížející páskou zakazující vstup. Další díry ale zabezpečeny nebyly a hrozilo nebezpečí úrazu.

Tak by mělo podle architektů vypadat nové obchodní centrum Odra ve Výškovicích.
Výškovická Odra vstává z popela

Petr Havránek, z tiskového oddělení z ostravského magistrátu na dotazy Deníku ke zmíněnému problému loni v srpnu sdělil, že investiční odbor města ví o tom, že ELSPOL, spol. s r. o. z Řepiště, se kterou byla uzavřena smlouva o dílo na provedení konstrukce veřejného osvětlení, harmonogram neplní. A dodal také, že město připravuje podklady pro uzavření dohody o ukončení smluvního vztahu.

Následovat měl výběr nového zhotovitele. Jako reálný termín dokončení stavby tehdy uvedl Petr Havránek jaro roku 2017.

TŘI MĚSÍCE, ŽÁDNÝ POSUN 

Ulice 29. dubna, Srbská, Jičínská a Výškovická v Ostravě-Jihu jsou plné děr.
Výškovice jsou pořád plné děr, po veřejném osvětlení ani památky

Po necelých třech měsících od první návštěvy bylo ale zřejmé, že se na stavbě neudálo nic nového. Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská tehdy vysvětlila, že už zmíněná firma je sice v insolvenčním řízení, ale je schopna své závazky plnit. A termín dokončení rekonstrukce veřejného osvětlení? Tím měl být květen 2017.

LISTOPAD 2017?

Dnes už je jasné, že i tento termín dodržen nebude. Mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská na otázky zaslané v tomto týdnu potvrdila, že stavební práce na zmíněné investiční akci dokončeny nejsou.

„Zhotovitel spol. ELSPOL spol. s r. o. skončil v průběhu realizace v insolvenčním řízení. Insolvenční správce v listopadu 2016 odmítl plnění smluv. Společnosti ELSPOL bylo na fakturách vyplaceno 1 045 627 korun bez DPH. Jednalo se převážně o zemní práce a materiál spojený se zhotovením rýh a umístění chrániček," upřesnila Andrea Vojkovská s tím, že vzhledem k rozestavěnosti stavby a odmítnutí plnění zhotovitelem, společností ELSPOL, byla uzavřena smlouva o dílo s Ostravskými komunikacemi.

Ty podle mluvčí zabezpečily rozestavěnou stavbu, například zasypaly rýhy a zajistily jámy v místech osazení stožárů osvětlení.

Ulice 29. dubna, Srbská, Jičínská a Výškovická v Ostravě-Jihu jsou plné děr. V některých se drží voda, jiné zarůstají travou a stávají se tak pastí pro chodce.
Výškovice: místo lamp samé jámy

„V současné době probíhá výběr zhotovitele veřejná zakázka malého rozsahu na zhotovitele této nedokončené stavby veřejného osvětlení. Dokončení stavby veřejného osvětlení je plánováno do listopadu 2017," dodala na závěr mluvčí ostravského magistrátu.

A tak obyvatelům části Výškovic nezbývá než čekat a doufat, že tento termín bude snad už konečně dodržen.

První, poslední a jediný přednosta vítkovické železniční stanice Vladimír Kutý. Manželka si z něj dělá legraci, že si nechal nádraží postavit pro sebe.
Nádraží Vítkovice, před 50 lety pýcha a hrdost. Vladimír byl jediným přednostou