Ne nadarmo se říká, že Moravskoslezský kraj je baštou Miloše Zemana a hnutí ANO. V tomto případě bylo směrodatné to druhé. Zatímco v jiných regionech se uskupení přetahovala o procenta, nebo dokonce jejich desetiny, na severu Moravy a ve Slezsku bylo velmi brzy zřejmé, kdo vyhraje.

Nově zvolení poslanci za MS kraj.
PROHLÉDNĚTE SI JE: Tohle jsou noví poslanci z Moravskoslezského kraje

Jako klíčové se nakonec ukázala schopnost Andreje Babiše přemluvit Ivo Vondráka k další kandidatuře, kterou z důvodu náročnosti kloubení funkcí na hejtmanství původně odmítl.

Jen sám lídr hnutí Babiš dokázal ve vítězných regionech přinést více hlasů (38 277 v Ústeckém kraji) než Vondrák. Někdejšímu rektorovi osobně důvěru zakroužkováním prokázalo 17 985 voličů, zatímco dalším členům hnutí napříč regiony důvěru vyznalo nanejvýš pár tisíc voličů.

ANO tak v Moravskoslezském kraji dominovalo se ziskem 33,73 procenta, druhá koalice Spolu se přehoupla něco nad dvacet procent a třetí SPD (12,82 procenta) si udrželo těsný náskok před další koalicí Piráti+STAN (11,13 procenta). Volby tak odhalily další fakta – podporu v regionu má též SPD a v jednotlivých obcích prověření členové STAN, kteří díky preferenčním hlasům zasmušili své koaliční partnery.

Volební místnost, kam v sobotu nečekaně zamířily davy voličů.
Kauza kupčení s hlasy na Ostravsku: „Dej tisícovku a všechno ti řeknu"

V Moravskoslezském kraji však byla nižší volební účast (60,56 procenta) než ta celorepubliková (65,43 procenta). I přesto se vyšplhala na nejlepší čísla za poslední roky. Nejvíce lidí volilo hnutí ANO na Karvinsku, kde to bylo téměř 40 procent všech volících obyvatel, konkrétně 38,61 procenta. Možná překvapivě silnou podporu mělo ANO také na Bruntálsku – 36,16 procenta.

Celkově pořadí první čtveřice v podobě ANO, Spolu, SPD, Piráti+STAN bylo v podstatě dogmatem, lišilo se pouze na Ostravsku a Opavsku, kde si Piráti+STAN s SPD místa prohodili. Hnutí ANO v kraji získalo celkem 10 mandátů, Spolu 6, SPD 3 a Piráti+STAN také 3.