Je sobota, poledne. Přijíždíme do Dolní oblasti Vítkovice. Parkoviště před velkým Světem techniky je oproti našemu očekávání plné aut. Po několika minutovém kroužení konečně nacházíme místo k zaparkování. Rychle se přesouváme do budovy, kde nás hned při vstupu do nosu doslova praští vůně teplého jídla.

Je čas oběda a tak většina návštěvníků využila možností malého bufetu hned u pokladen v přízemí. Děti však dlouho neposedí, zejména když jsou kousek od nich dva nové exponáty, jedna interaktivní výstava zrcadel a možnost vyzkoušet si obrovské nafukovací ryby na dálkové ovládání, které plují vzduchem.

Největší úspěch u dospělých i u těch nejmenších však zaznamenává obrovská tabule vyložená tisícovkami tenkých trubiček, které se při dotyku prohnou na druhou stranu.

„Exponát byl přivezen tuším v pondělí a od té doby je kolem něj neustále plno děti. Má evidentně obrovský úspěch," podotýká jedna z animátorek. Skutečně, děti pobíhají kolem dokola tabule a zatímco chlapci do ní prudce narážejí celým tělem, tak aby z druhé strany byl viditelný obrys jejich těla, pořádkumilovná děvčata tupé plastové hroty uhlazují a sem tam zkusí do tabule stydlivě alespoň obtisknout dlaň.

Pro odvážnější je o několik metrů dále připravený gyroskop. Na první pohled slibují tři propletené kruhy, v jejichž středu se nachází sedadlo s bezpečnostními pásy a jinými zabezpečovacími prvky, adrenalinový zážitek.

„Je to simulátor letadla s přetížením 3G, to znamená, že stejně jako piloti stihaček nebo kosmonauti ucítíte, jak jste do sedadla vtlačováni třikrát větší silou, než sami vážíte. Pokud je vaše váha 50 kilo, bude do vás při rotaci tlačit síla rovnající 150 kilogramům," popisuje mladý animátor, který má na starosti nejen rychlost i intenzitu otáčení, kterou ovládá ručně, ale i bezpečnost návštěvníků.

Přesouváme se do prvního nadzemního podlaží. Všechny stálé interaktivní exponáty velkého Světa techniky, jsou okupovány nějakým návštěvníkem. „Je krátce po poledni a velkým Světem techniky už prošlo, odhaduji, nejméně 400 návštěvníků, což není vůbec špatné na to, že je za námi teprve polovina pracovní doby," usmívá se animátorka Tereza Košmiderová, která má o víkendu na starosti dřevěné hlavolamy pro chytré hlavičky na balkonu v druhém podlaží.

„Kromě Štědrého dne a prvního vánočního svátku, jsme měli otevřeno každý den. Čekala jsem, že lidé budou po Vánocích šetřit, protože utratili velké sumy za dárky pro své blízké a vůbec za celou přípravu na svátky, zatím to tak ale nevypadá a o návštěvníky nemáme nouzi," říká animátorka Tereza a odbíhá věnovat se lidem, kterým se zachtělo trochu potrápit hlavu a složit si nějaký hlavolam.

Po hodině odcházíme s tím, že Vánoce se dají strávit aktivně nejen lyžováním, ale i poznáváním ve Velkém světě techniky.