Nová radnice s částí centra, dále sídliště v Hrabůvce a typické paneláky Dubiny. I s tím přispívají nadšenci do celosvětového projektu Bulid the Earth (Stavíme Zemi), jehož cílem je v jedné z nejpopulárnějších počítačových her vymodelovat celou naši planetu.

„Zapojeno je na Zemi na dvě stě tisíc lidí, z nich ale asi jen čtyři tisícovky skutečně staví,“ uvádí René Kluz, sedmnáctiletý gymnazista z Ostravy-Jihu vedoucí česko-slovenskou sekci hráčů Minecraftu. Orientovanou nikoliv na boje o přežití, nýbrž budování. Jejich aktivních členů je jen mezi padesáti / šedesáti.

Vypuštěné letní koupaliště v Poruba (Vřesina), 1. června 2020 v Ostravě.
TÉMA DENÍKU: Koupaliště v Ostravě se otevírají. "Porubak" se teprve plní

„Minectraft je otevřený svět, kde je neomezená svoboda pohybu i činnosti. Skládá se s kostek – blocků – a ty jsou metr široké, metr vysoké a metr dlouhé. Můžeme s nimi vytvářet cokoliv,“ vysvětluje René. Momentálně je v oktávě a řečené počítačové hře se věnuje od třetí třídy základní školy. A stále více experimentuje.

Ve výtvarné výchově tak René staví model své školy (PORGu ve Vítkovicích) v měřítku 1 block = 10 centimetrů. Pak pokračuje se sousedstvím bydliště, dělá okolí Klegovy ulice. „Jeden panelák je práce na šedesát minut až pět hodin. Podle serveru Google Earth si zjišťuji výšku a jiné paramety i okolní markanty,“ líčí.

Jan Lata
Rektor OU Jan Lata: Kvalita budoucích mediků je dobrá, problém je v managementu

Výsledky své práce René zveřejňuje nejen pro hráčskou komunitu, ale i na kanále pro sídlení videí. Neobejde se to bez docela slušné znalosti angličtiny, jak podotýká. „Komunikuji se spoustou dalších hráčů Minecraftu. Jsou mezi nimi školáci, dospělí i dokonce jeden starší člověk z ciziny mezi šedesáti, sedmdesáti,“ tvrdí.

Osobně se s podobnými nadšenci – ostravské nevyjímaje – zatím nezná. „Ale v našem městě je vidět veliký progres. Amazing_Star, což je jeden z builderů, čili stavitelů, dělal radnici a centrum. Vojta zase panelákové sídliště…“ popisuje René. A nevylučuje, že se jim podaří časem mít celou Ostravu… když se přidají další!

Radegastův šenk, 1. června 2020 v Nošovicích.
Radegastův šenk z Nošovic. Podívejte se, jak vypadal před rekonstrukcí a nyní

Šéf česko-slovenské sekce Bulilt the Earth se však chystá na čas opustit prostředí domovského města. A věnovat se megaprojektu. „Na přelomu června a července se pustíme do Pražského hradu,“ prozrazuje. Pak má René v merku například Lysou horu a Letiště Leoše Janáčka v Mošnově. I překvapení, jež neprozradí.

„Matematici pomocí nějakých složitých formulí přetransformovali povrch Země do dvacetiúhelníků a ten vložili do Minecraftu, díky tomu v něm neexistuje výškový limit. Můžu mít i Mount Everest s 8848 bloky,“ dodává René. Většina jeho nových výtvorů je z doby ohrožení čínskou nákazou, kdy zůstává místo školy doma.