„Od dnešního rána do 13:30 hodin vyjely jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů z Moravskoslezského kraje kvůli silnému větru v 71 případech. Opět jde hlavně o odstraňování popadaných stromů a silných větví, méně je odstraňování či provizorní připevňování plechových střešních krytin. Tyto události se obešly bez zranění i bez větších materiálních škod. Předpokládáme postupné uklidňování větrných poryvů v našem kraji,“ informoval mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Díky mlze, vichřici, sněžení a zimě byl sobotní výlet na Praděd obohacený dobrodružnými zážitky. 29.1. 2022
VIDEO: Mrazivý víkend na Pradědu: mlha, vichřice i bavící se lyžaři na Ovčárně

V Krnově kromě stržených billboardů, převrácených kontejnerů a vyvrácených stromů bylo možné pozorovat také zajímavý fyzikální jev na střeše kostela na Cvilíně. Za strašidelného vrzání plechu se celá plocha střechy kostela rozvlnila jako voda, protože ji na krajích "podfoukl" vítr. V plechové střeše se vlivem větru šířily vlny podobně jako na vodní hladině.

Situace v ostatních částech Česka:

#galerie|4129799#

Do Česka dorazil silný vítr, před kterým v předchozích dnech varovali meteorologové. Na Sněžce dokonce v noci naměřili náraz o síle 185 kilometrů za hodinu. První potíže působí řádění větru už v ranních hodinách. Po poledni bylo bez proudu přes 50 tisíc domácností

Například na Kladensku došlo, zřejmě v souvislosti se silným větrem, ke zřícení zdi nově budované haly. Sutiny zavalily dva muže, jeden z nich na místě zemřel, druhý utrpěl vážná poranění.

Silný vítr řádil 30. ledna také ve Varnsdorfu a jeho okolí.
Česko zasáhl silný vítr. Lámal stromy a ničil střechy, vyžádal si lidský život

„Jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách,“ varoval Český hydrometeorologický ústav. Hrozí také „nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy“ - VÍCE ZDE.

Kvůli silnému větru bylo v Česku kolem poledne bez proudu skoro 53 000 odběratelů, zhruba o 21.000 víc než ráno. Počet poruch na vysokém napětí přesáhl stovku. Vyplývá to z údajů distribučních firem ČEZ a E.ON. V Moravskoslezském kraji byly bez proudu zejména obce na Bruntálsku (Holčovice - Dlouhá Ves, Hošťálkovy, Krasov i Staré Purkartice) a některá další místa v Ostravě (Nová Ves, Mariánské Hory, Ostrava - Michálkovice, Přívoz, Radvanice, Slezská Ostrava).

Běžecké trasy v Prosper Golf Resort Čeladná, 29. ledna 2022.
Golfový resort v Čeladné láká v zimě na běžky

Šťastně – bez poškození zdiva a střechy – skončil pád padesátileté jedle na rodinný domek v Ostravě-Antošovicích. Hasiči ze stanice Ostrava-Přívoz a ti dobrovolní z Koblova museli kvůli ustavení automobilové plošiny (ze stanice HZS MSK Havířov) v zahradě odřezat několik metrů pletivového plotu i s jedním sloupkem a zkrátit několik stromů a keřů. Po postupném a opatrném obřezávání stromu z plošiny motorovou pilou nakonec bezpečně – asi po hodině řezání – stáhly osekaný kmen na zem dva hasičské navijáky.