Tři oběti si o víkendu na své konto připsaly vytrvalé deště, které zasáhly už ve čtvrtek celou Českou republiku a nevyhnuly se ani Moravskoslezskému kraji.

Jako poslední přišla o život v neděli odpoledne osmiletá dívka, která v doprovodu další dívky (15) a muže (46) splavovala na raftu rozbouřenou řeku Morávku ne Frýdecko-Místecku. Plavidlo se převrhlo. Přes veškerou péči záchranářů se dívku nepodařilo zachránit - VÍCE ZDE

Rozvodněné řeky

Hladiny některých řek v během noci ze soboty na neděly stouply na druhý stupeň povodňové aktivity. Ten v neděli v 8 hodin ráno platil na čtyřech místech - například na Lubině ve Vlčovicích, Polančici v Polance nad Odrou, Moravici ve Vyšních Lhotách. 

Na dalších 16 místech hladiny dosáhly prvního stupně. Na úroveň prvního stupně vystoupaly hladiny například na řece Odře ve Svinově a v Bohumíně, Stonávce v Hradišti nebo Olši v Dětmarovicích.

Omezení v Ostravě

V souvislosti s povodňovou situací v Ostravě byla v neděli uzavřena ulice Havlíčkovo nábřeží v Moravské Ostravě. Důvodem je rozliti řeky Ostravice na komunikaci. "Naši strážníci provádějí v místě odklon dopravy," informovala Městská policie Ostrava o situaci na sociální síti Facebook.

V Kopřivnici, v části Lubina, se dal do pohybu podmáčený svah s mohutnými stromy. V ohrožení jsou dva rodinné domy. Z nich musely být evakuovány čtyři osoby, které již mají zajištěné náhradní ubytování - VÍCE ZDE

Pátrání na Bruntálsku

Policisté ztotožnili muže, jehož tělo vytáhli v sobotu večer z řeky Osoblahy v okrese Bruntál. Deníku to oznámila v neděli krátce po desáté hodině mluvčí policie Soňa Štětínská.

Druhý povodňový stupeň byl vyhlášený na Černé Opavě v Mnichově. První stupeň platí na Opavě v Karlovicích. Velká voda postupuje řekou Opavou níž po proudu.
Voda v MS kraji má první oběť. Tělo muže vytáhli z Osoblahy, po ženě pátrají

"Jednalo se o muže staršího 60 let, který v jedné z obcí v této oblasti pobýval. Dle zjištěných informací měla být v jeho přítomnosti také žena, kterou se policistům nepodařilo dohledat. Je předpoklad, že se jedná právě o pohřešovanou osobu, jejíž tělo bylo spatřeno ve vodě," uvedla Štětínská s tím, že aktuální situace, zejména silný proud vody, a další okolnosti neumožňují v této chvíli záchranářům realizovat rozsáhlejší pátrací akci. "Pátrání tak probíhá vizuálně, přičemž jsme stále v kontaktu s polskými kolegy," dodala Štětínská - VÍCE ZDE.

FOTOGALERIE: SOBOTNÍ SITUACE NA BRUNTÁLSKU:

"V průběhu uplynulých 24 hodin přibylo moravskoslezským hasičům 72 nových událostí souvisejících s aktuální vlnou dešťů, která zasáhla Českou republiku. Celkem tak od 18. června 2020 evidují již 400 událostí, u kterých museli v této souvislosti zasahovat," uvedl v neděli, krátce před desátou hodinou mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. 

K 18. hodině už hasiči měli na svém kontě 460 událostí souvisejících se silným deštěm. Nejpostiženějšími oblastmi zůstávaly i nadále okresy Ostrava (156 událostí), Nový Jičín (121 událostí) a Frýdek-Místek (115 událostí).