Před třemi lety se však politická kariéra sociálního demokrata Vojtěcha Mynáře trochu zasekla. Ve volbách do Evropského parlamentu skončil jako osmý - první pod čarou…

Smutná zpráva o tom, že v neděli ve Vídni zemřel europoslanec Jiří Havel, teď ale posouvá náhradníka Mynáře do Evropského parlamentu. Okolnosti, za kterých k tomu dochází, mu však samozřejmě radost nedělají.

Vojtěch Mynář„Jsem stále v šoku z toho, že zemřel můj kamarád Jiří Havel. Znali jsme se dlouho, velmi jsem si ho považoval jako člověka i jako odborníka," řekl včera Deníku Vojtěch Mynář. Podle svých slov se nyní chystá na Havlův pohřeb. Pracovní věci spojené s novou funkcí začne řešit až ve chvíli, kdy se mu kvůli tomu někdo ozve.

„Vzhledem k tomu, že dělám dlouhá léta v oblasti dopravy a bezpečnosti, a to v současnosti také v rámci Evropské charty, tak bych byl rád, kdybych se mohl věnovat těmto věcem i v Evropském parlamentu. V tom bych rád pokračoval," nastínil své možné bruselské aktivity osmašedesátiletý Mynář.

Třetí europoslanec

Moravskoslezský kraj v něm získá v pořadí třetího europoslance. Ačkoliv se v tomto regionu velmi daří sociálním demokratům, v oranžovém dresu se místní zástupce dosud do Evropského parlamentu nedostal. V Bruselu nyní působí bývalý hejtman Evžen Tošenovský (ODS), v předchozím volebním období se tam z našeho kraje dostala Věra Flasarová (KSČM).

Česká republika má dohromady dvaadvacet europoslanců z celkových 754. Devět jich je za ODS, sedm za ČSSD, čtyři za KSČM a dva za KDU-ČSL. Funkční období mají na pět let, další volby by měly být v roce 2014.