Proti předchozím krajským volbám si v těch právě skončených KSČM výrazně pohoršila? Kde vidíte příčiny?

Nejprve bych chtěl poblahopřát hnutí ANO, které se poprvé zúčastnilo krajských voleb a hned je vítězem. Pro naší stranu tyto volby nelze vnímat jinak než jako prohru. Ztratili jsme více než polovinu mandátů, což určitě dobré není. Jako jednu z hlavních příčin vidím i nedostatečnou účast našich voličů u těchto voleb a podcenění významu krajských voleb jako celku.

Není to ale tak dávno, co se říkalo, že čím nižší účast u voleb, tím lépe pro KSČM. Proč to nezafungovalo v těchto volbách?

To je otázka, která určitě souvisí i s tím, jak početná je naše členská základna. Dnes máme v kraji zhruba 4 až 4,5 tisíce členů a získali jsme zhruba 40 tisíc hlasů. To vychází na jednoho člena zhruba deset hlasů. S tou nižší volební účastí a našimi volebními zisky už to tak zdaleka neplatí jako v době, kdy KSČM byla v našem kraji daleko masovější a měla deset až patnáct tisíc členů.

Rozšířené volební zpravodajství přineseme v pondělním tištěném vydání Deníku!

Kde skončily hlasy voličů, kteří vás podporovali ještě v předchozích volbách?

Mohly skončit jedině u hnutí ANO a u koalice SPD a SPO, kde měli radikálnější přístup k některým problémům. A jak se ukázalo, řada našich dřívějších voličů zřejmě radikálnější byla. V tomto jsme je zřejmě zklamali, a proto přešli pod křídla už zmíněných subjektů. V nemenší míře k našemu horšímu výsledku přispěl i téměř dvouprocentní výsledek Komunistické strany Československa. Je také zřejmé, že i když se jednalo o volby do krajských zastupitelstev, vsadily některé strany ve své kampani daleko více na řešení celospolečenských problémů než problémů kraje. Například problém migrace se našeho kraje vůbec nedotýká a přesto koalice SPD a SPO a získala u nás stejně hlasů jako v jiných krajích.

Výsledky těchto voleb pro KSČM v našem kraji zřejmě znamenají odchod do opozice…

V této chvíli platí to, co říkal lídr ANO profesor Vondrák. Ten krátce po zveřejnění výsledků uvedl že preferuje spolupráci a koalici na stejné bázi jako je ve městě Ostrava. To znamená ANO, KDU-ČSL a ODS. Je ale otázka, zda se mu tato koalice podaří sestavit, nebo budou nastupovat i jiné varianty. Nepochybné je to, že každá koalice bude fungovat jen v případě, že bude mít více než 33 zastupitelů.

Redaktoři Deníku sledovali volební dění v celém Moravskoslezském kraji již od pátečního odpoledne:

Online reportáž