Jak jste spokojeni s výsledkem voleb? Anketu najdete na konci článku.

21.00 - Opava: Finální dvojice do senátních voleb v příštím týdnu je Vladimír Plaček (ČSSD) a dosavadní senátor Václav Vlček (ODS).

19.45 - Bohumín, Havířov: Přesně podle předpokladů postoupili do druhého kola senátních voleb dosavadní senátor za ČSSD a starosta Bohumína Petr Vícha a havířovská exprimátorka, momentálně také poslankyně parlamentu Milada Halíková, která je na kandidátce KSČM jako nezávislá.

18.40 – Ve štábu ČSSD v centru Ostravy už bouchlo šampaňské na znamení vítězství, ačkoliv sociální demokraté nedosáhli na takový výsledek, jako ve volbách před čtyřmi lety. „Volby jsme vyhráli, teď se těším, až se vyspím. Koaliční vyjednávání začnou v pondělí. Jako nejpravděpodobnější vidím pokračování vlády ČSSD a KSČM," řekl lídr sociálních demokratů Miroslav Novák a dodal: „Určitě budeme chtít křeslo hejtmana."

Volební štáb ČSSD. Miroslav Novák.

Miroslav Novák, lídr ČSSD. Foto: Deník/Pavel Sonnek

18.35 – Ve štábu KSČM v Ostravě vládne veselí. Všichni se radují nad poměrně velkým volebním úspěchem, který zapíjejí třešňovicí, k tomu pojídají guláš a tlačenku. Ve štábu je obrovská radost, jelikož si a oproti minulým volbám polepšili, získali více mandátů. Lídr Josef Babka prohlásil: „Sice nemáme hejtmana, ale i tak je to velký úspěch."

18.30 – Senátní volby v Ostravě překvapivě vyhrál horolozec a podnikatel Leopold Sulovský s 31.75 procenty hlasů. Na druhém místě skončil starosta Ostravy – Jihu Karel Sibinský s 31.49 procent hlasů. Účast do senátní voleb v Ostravě byla 31.2 procent.

17.45 – Lídr KDU-ČSL, Vít Slováček, hodnotí průběh voleb jako klidné. „Co se týče výsledků, jsme optimisté a udržujeme si pozitivní náladu. Je ale škoda velikého úpadku voličů TOP 09 a ODS," hodnotí výsledky Slováček a rozpačitě dodává: „Je to velká škoda. Lidi to málo zajímá a neuvědomují si, že kraj je také důležitý pro jejich život a blahobyt."

17.40 – Volební výsledky se nikterak výrazně nemění, hýbají se jen o desetinky procent. Stále vede ČSSD, na druhém místě jsou komunisté. Třetí pořadí má ODS. Nad pět procent mají lidovci a Nezávislí. Pod pětiprocentní čarou zůstávají Zemanovci, TOP 09 a Starostové.

17.35 –  Pavla Lukšu, lídra TOP 09 a starostu, Deník zastihl po páté hodině na cestě ze Slovenska do centra Ostravy. Aktuální
výsledky hodnotil s nadhledem. „Vláda dělá nutné reformní kroky, které jsou pro veřejnost bohužel nepopulární. Jestli se nedostaneme do zastupitelstva kraje, tak se nedá nic dělat. Počkáme si nato, co v následujících čtyřech letech předvedou noví zastupitelé," řekl Lukša.

17.20 – Jak vypadá v této chvíli boj o Senát? V Ostravě - městě je sečteno 81,19 % hlasů. Těsně vítězí Karel Sibinský (ČSSD) s 31,69 % nad Leopoldem Sulovským (hnutí Ostravak), který zatím má 31,12% hlasů. V Karviné je sečteno 62,93 % hlasů, vyhrává stávající senátor Petr Vícha (ČSSD) - dostal 39,46% - nad Miladou Halíkovou s 31,29% hlasy. V Opavě soupeří o postup do druhého kola senátních voleb stávající senátor Václav Vlček (ODS) s 20,65% hlasů se zatím vítězícím Vladimírem Plačkem (ČSSD), kterému dalo hlas 30,43% voličů.

17.15 – Lídr České pirátské strany, Lukáš Černohorský je s výsledky ve volbách spokojený. „I přes nízkou volební účast jsou naše výsledky lepší, než jsme čekali. Nad pět procent se pravděpodobně nedostaneme, ale 3,5 až 4 procenta bychom získat mohli," hodnotí volby Lukáš Černohorský a zároveň dodává: „Věříme, že v dalších volbách dosáhneme lepší výsledků, protože očekáváme rozšíření naší voličské základny, jelikož naši voliči jsou především mladí lidé."

Štáb České pirátské strany v Ostravě.

Štáb České pirátské strany v Ostravě. Foto: Deník/Pavel Sonnek

Sečteny jsou tři čtvrtiny hlasů

16.50 – Sečteny jsou tři čtvrtiny hlasů a stav se už moc nemění. Vede ČSSD – má 27,69 procent, což by mělo znamenat 25 křesel v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Druzí jsou komunisté s 23,22 procent a tedy 20 křesly. Třetí v pořadí je ODS s 9,76 procenty a 8 křesly. Nad pět procent jsou ještě lidovci s 8,24 procenty a tím 7 křesly a Nezávislí s 5,66 procenty a 5 křesly. Pod čarou pro vstup do zastupitelstva dál zůstávají Zemanovci – 4,68 procent i TOP 09 a Starostové – 4,14 procent.

16.45 –  Členové České pirátské strany se sešli v ostravském Minikině Kavárna, kde si vychutnávají kávu a sledují na počítačích volební výsledky. Členové nosí trika se znakem své strany. „Stávající výsledky nás těší. Myslíme si, že nad pět procent sice nedosáhneme, ale to čeho jsme dosáhli, je dobrá příprava na parlamentní volby, které se budou konat za dva roky," hodnotí situaci Martin Kučera z České pirátské strany.

16.40 – Podle Miroslava Nováka, lídra ČSSD, je prozatímní výsledek sociálních demokratů v Moravskoslezském kraji dobrý, i když není nad očekávaných třicet procent. „Překvapuje mě vysoké procento u komunistů, tam je určitě vidět odliv našich voličů. V této chvíli si myslím, že ještě mírně porosteme, ale třicet procent už asi nedosáhneme. Zklamání však necítím," rozebral aktuální stav výsledků Novák.

16.35 – „Samozřejmě, že to není veselé," hodnotí v polovině výsledky voleb v Moravskoslezském kraji David Sventek, lídr ODS. „Nedá se už asi čekat nějaký výrazný skok dopředu, i když se ještě sčítají velké okrsky, ve kterých jsme tradičně úspěšní. Ve srovnání s jinými kraji jsme v rámci ODS nepropadli, ale mrzí mě ten celkový výsledek občanských demokratů v republice," dodává Sventek.

16.30 – Lídr komunistů Josef Babka hodnotí výsledky voleb po polovině sečtených hlasů, kdy je KSČM na druhém místě. „Je to pořád v rámci vývoje, který jsem čekal. Věřím, že ve velkých okrscích nám ještě nějaké hlasy přibudou. Rozdíl mezi KSČM a ČSSD je velmi malý, ale na to, jestli získáme převahu na naši stranu, tak na to si ještě počkám," konstatoval Babka.

Polovina hlasů je sečtena!

16.15 – Vede ČSSD, i když je pod třicetiprocentní hranicí, kterou považuje za úspěch. Aktuálně má 27,54 procent, což by mohlo znamenat 25 křesel v zastupitelstvu Moravskoslezského kraje. Druzí jsou komunisté, kteří si oproti minulým volbám polepšili. Nyní mají 23,32 procent a tedy 21 křesel. Ztrácí ODS, která má 9,69 procent a 8 křesel. Nad pět procent jsou ještě lidovci s 8,08 procenty a tím 7 křesly a Nezávislí s 5,42 procenty a 4 křesly. Za dveřmi zůstávají Zemanovci – 4,82 procent i TOP 09 a Starostové – 4,33 procent.

16.00 – A jak zatím vypadá boj senát? V Ostravě už těsně vede Karel Sibinský (ČSSD – 31,19 %), který svádí tuhý boj o každou desetinu procenta s Leopoldem Sulovským (Ostravak – 31,07 %). Na Karvisnku má nejvíce Petr Vícha (ČSSD – 39,11 %), druhá je Milada Halíková (KSČM – 35,18 %). Na Opavsku je vedoucí dvojice tato: Vladimír Plaček (ČSSD – 29,46%) a Miroslav Opálka (KSČM – 21,29 %).

15.55 – Po sečtení třiatřiceti procent hlasů v Moravskoslezském kraji by se zatím do zastupitelstva probojovalo pět stran, které jsou nad pěti procentní hranicí. Dvě strany jsou zatím těsně „pod čarou". Jaké to tedy vypadá? Na vedoucích dvou místech jsou strany, které nyní na kraji vládly spolu v koalici. ČSSD má aktuálně 27,78 procent, druhá je KSČM pak 23,50 procent. Třetí ODS má 9,38 procent, spolu s ní by se podívali do zastupitelstva ještě KDU-ČSL – 8,10 procent a Nezávislí – 5,36 procent. SPO –Zemanovci mají 4,83 procent a TOP 09 se Starosty má 4,37 procent.

15.45 – Jednička Nezávislých, starostka Mariánských Hor a Hulvák a někdejší senátorka Liana Janáčková je právě na ostravské Černé louce. Na výstavě Kreativ učí zájemce malovat horkým voskem a žehličkou. „Mezitím průběžně přijímám zprávy a telefonáty o průběhu hlasování. Těší nás zatím ten výsledek, doufám, že si aspoň těch pět procent hlasů udržíme," věří Liana Janáčková.

15.40 – Pětina hlasů je v krajských volbách sečtena, volební účast v našem kraji je zatím 29,72 procent. Na pořadí se toho zatím moc nemění. Stále vede ČSSD, která má aktuálně 27,76 procent. Těsně druhá je KSČM – 23,96 procent. Třetí ODS výrazně ztrácí na vedoucí duo a má 9,08 procent. Přes pět procent se dále dostaly KDU-ČSL – 7,75 procent a Nezávislí – 5,51 procent. Zemanovci mají 4,92 procent a TOP 09 se Starosty má 4,13 procent. Piráti, kteří jsou oblíbeni zejména u mladých voličů, nyní mají 2,12 procent.

15.30 – Martin Schubert, jednička na kandidátce SPO – Zemanovci, je právě na cestě autem za kolegy z jeho volebního štábu. Zemanovci se po sečtení více než deseti procent hlasů dostali nad pěti procentní hranici. „Pokud se udržíme nad pěti procenty, tak budeme moc rádi. Na nějaké závěry je ale ještě brzy, tyto výsledky nejsou vypovídající. Budeme trpělivě sledovat další vývoj," vyjádřil se Schubert.

15.25 – Lídra ODS, Davida Sventka, Deník zastihl na cestě autem. „Já jsem po dvou náročných měsících strávil klidné dopoledne prací kolem domu v Jablunkově. Bylo to velmi příjemné. V této chvíli jsem na cestě do Ostravy, do volebního štábu, cítím se fajn, žádná nervozita."

14.20 – V minulých volbách v roce 2008 byla volební účast 38,6 procenta. Vítězná ČSSD získala 42,63 procent hlasů, ODS 24,90 procent, KSČM 15,92 procent a KDU-ČSL 7,1 procent. Ostatní strany se nad pětiprocentní hranici zaručující některé z pětašedesáti křesel v zastupitelstvu nedostaly.

15.15 - Senát sečten v Ostravě-Proskovicích. První senátní kolo v tomto okrsku vyhrál horolezec a podnikatel Leopold Sulovský (hnutí Ostravak) s 34,01 procenta hlasů před starostou Ostravy-Jihu Karlem Sibinským (ČSSD). Pro toho hlasovalo 21,31 procenta voličů. K urnám v Proskovicích přišlo 44,88 procenta oprávněných voličů.

15.00 – Jsou sečteny přes dvě procenta hlasů. Prozatímní výsledky zatím dávají vítězství sociálním demokratů, na paty jim ale šlapou komunisté. S odstupem třetí je ODS, přes pět procent se zatím pohybují i lidovci. Nad tři procenta se pohybují Zemanovci a TOP 09.

První sečtený okrsek je na Karvinsku

14.35 – Je sečten první malý volební okrsek na Karvinsku. Lidé v něm volili pět stran – KSČM (27,27 procent), KDU-ČSL (27,27) ODS (18,18), ČSSD (18,18) a DSSS (9,09). Volilo tam 11 lidí.

14.30 – Josef Babka, lídr KSČM dodělává volební guláš a sleduje výsledky na štábu s dalšími kolegy v sídle KSČM v Ostravě. „V klidu čekáme před notebooky a koukáme na Václava Moravce v televizi, osobně dodělávám guláš, nervózní nejsem, jen mě nemile překvapila informace, že snad k volbám přišlo ještě méně lidí než minule, to není celou společnost dobré vysvědčení," konstatoval Josef Babka.

14.25 – Souběžně s krajskými volbami probíhají o doplňovací volby do třetiny senátu. U nás se volí v některých částech Ostravy, v Opavě a v Karviné.

14.20 – V minulých volbách v roce 2008 byla volební účast 38,6 procenta. Vítězná ČSSD získala 42,63 procent hlasů, ODS 24,90 procent, KSČM 15,92 procent a KDU-ČSL 7,1 procent. Ostatní strany se nad pětiprocentní hranici zaručující některé z pětašedesáti křesel v zastupitelstvu nedostaly.

14.15 – „Jsem plný očekávání, nevím, jak to dopadne," řekl Deníku krátce po druhé hodině odpolední Miroslav Novák, lídr ČSSD. Průběh sčítání hlasů zatím sleduje doma v Ostravě-Porubě. „Později se přesunu na náš sekretariát v centru města. Volební účast je nízká, uvidíme, jak to dopadne. Jakýkoliv výsledek nad třicet procent hlasů pro ČSSD bych považoval za úspěch," dodal Novák.

14.10 – V uplynulých čtyřech letech vládla Moravskoslezskému kraji koalice sociálních demokratů a komunistů. Hejtmanem byl Jaroslav Palas (ČSSD), který vystřídal na pozici prvního muže kraje Evžena Tošenovského (ODS), jenž byl hejtmanem od roku 2000 do roku 2008. V opozici byly v posledních čtyřech letech ODS a KDU-ČSL. Je jasné, že příští čtyři roky budeme mít v pořadí třetího hejtmana. Ani Palas, ani Tošenovský totiž nyní nekandidovali.

14.05 – Volební účast nebyla podle prvních informací z volebních okrsků příliš vysoká. „Podle toho, kolik jsme vydali obálek, je účast v našem okrsku zhruba třicetiprocentní. Pokud vím, tak kolegové z jiných komisí jsou na podobném čísle," komentoval těsně před uzavřením místnosti volební účast Milan Pondělíček, předseda volební komise v jednom z okrsků v centru Ostravy.

14.00 – S úderem čtrnácté hodiny se zavřely volební místnosti a členové komise začali sčítat hlasy. Voliči mohli v Moravskoslezském kraji vybírat z 21 stran, koalic a hnutí, na jejichž kandidátkách figurovalo 1077 lidí.