„Nemůžu říct, že jsem zcela maximálně spokojený, ale naplnili jsme očekávání,“ kvitoval lídr koalice Spolu Jan Dohnal. „Doufal jsem, že bychom mohli uhrát něco mezi patnácti až osmnácti procenty, ale v zásadě to odpovídá tomu, co jsme předpokládali. Důležité pro nás je, že jsme zůstali na druhém místě, kde se chvíli slunilo SPD, protože to je v našich očích strana populistická,“ okomentoval v jednu chvíli klíčového protivníka v boji o mandáty, před něhož se nakonec vklínilo ještě hnutí Ostravak.

Zdeněk Nytra (vlevo) a Miroslav Antl.
V Ostravě se o senátorské křeslo utkají Nytra s Antlem

„Ještě večer jsem volal panu primátorovi a poblahopřál mu k vítězství ve volbách. Nyní budeme čekat, s čím přijde hnutí ANO, které obhájilo post primátora. Nyní bude záležet na tom, jak moc se programově sejdeme v otázce dalšího směřování rozvoje města,“ řekl Deníku Dohnal.

Stávající městská koalice podle něj byla funkční a nemělo by se na jejím složení mnoho měnit. Na komentář resortu, který by si případně vzal pod svá křídla, se ještě necítil. „Je na to příliš brzy,“ odmítl spekulovat jinak velmi dobře naladěný končící místostarosta Ostravy-Jihu.

Radostí ve štábu, kde se během odpoledne a večera protočily desítky zástupců všech tří stran, oplýval i Zbyněk Pražák z KDU-ČSL, stávající náměstek primátora.

Tomáš Macura.ve volebním štábu ANO, 24. září 2022, Ostrava.
Vítěz voleb v Ostravě Tomáš Macura prozradil, s kým chce jednat o koalici

„Předpokládal jsem podobný vývoj, mám z toho radost. Především mě těší, že uspěla i samotná KDU-ČSL. V minulém období jsme neměli žádné zástupce v Ostravě-Jihu a na Moravské Ostravě a nyní tam budou,“ těší Pražáka, který by rád pokračoval v práci v kulturní sféře, sociální oblasti a zdravotnictví.

„Věřím, že kontinuita by být mohla a že i oblasti, které mám v gesci, budou zachovány. Budu tomu jen rád,“ uvedl Pražák.