Vybírají se senátoři za volební obvody v okrese Ostrava, Opava a Karviná.

Konkrétně se jedná o volební obvody číslo 71 (Ostrava-Jih, Proskovice, Polanka), číslo 68 (skládá se celkem ze 47 měst a obcí, patří sem například Opava, Dolní Benešov, Hradec nad Moravicí, Kravaře a Vítkov) a číslo 74 (Havířov, Bohumín, Petřvald, Rychvald, Dolní Lutyně).

Sledovat výsledky voleb můžete zde:
OSTRAVA  OPAVA  KARVINÁ

Do druhého kola senátních voleb v Ostravě postoupili Leopold Sulovský (Ostravak - zisk v prvním kole 24,82 %) a Ivo Gondek (ANO - 19,19 %).

V případě Opavy budou o hlasy voličů usilovat Herbert Pavera (ODS+STAN+TOP 09 - 36,27 %) a Simona Horáková (ANO - 21,54 %).

V Karviné o křeslo v senátu bojují Petr Vícha (ČSSD - 36,72 %) a Milada Halíková (KSČM - 16,45 %).

My jsme všem kandidátům položili následující otázky:

1. Mají se posílit pravomoce do Senátu a jak?
2. Podpoříte zakotvení celostátního referenda, v němž by se mohlo rozhodnout i o vystoupení z EU?
3. Jaký zákon byste chtěl/a v případě úspěchu prosadit v nejbližší době?

A tady jsou jejich odpovědi:

Sulovský LeopoldZdroj: redakceLeopold Sulovský:

1) Posílení pravomoci Senátu by znamenalo zásah do Ústavy ČR a já nejsem zastáncem zásahů. Raději bych prosadil nepřehlasovatelnost Senátu Poslaneckou sněmovnou.

2) Celostátní referendum tohoto typu nepodpořím. Nemám problém s referendy lokálními, kde zúčastnění znají podrobně danou problematiku.

3) Chtěl bych se věnovat financování sportu. Tato oblast je výrazně finančně podhodnocena a přitom v důsledku ovlivňuje mnoho faktorů jako obezita dětí i dospělých.

Gondek IvoZdroj: redakceIvo Gondek

1) Myslím, že není třeba posilovat pravomoce Senátu, jen by zasloužil více prezentovat svou práci a volby by se měly změnit na jednokolové.

2) Zákon o celostátním referendu je třeba dobře zpracovat, avšak celostátní referendum by nemělo řešit otázky mezinárodních smluv, jako je například vystoupení z NATO či EU.

3) Zákon o Předběžné držbě, abychom co nejdříve urychlili takové situace, jako je problém s dostavěním Prodloužené Rudné.

Herbert Pavera Zdroj: TOP 09Herbert Pavera

1) Podle mě jsou dostatečné a není důvod do nich zasahovat.

2) V této fázi to nepodpořím. Jsem zastáncem toho, že celostátní referenda by měla probíhat jen ve výjimečných případech. V jiných případech věřím, že je nejlepší systém zastupitelská demokracie.

3) Vzhledem k tomu, že jsem starosta, mám blízko k obcím, takže by to bylo rozpočtové určení daní, ať kraje i obce mohou smysluplně investovat a nemusí čekat na dotace. Dále bych chtěl zapracovat na zákonu o ochraně zvířat.

Simona HorákováZdroj: ArchivSimona Horáková

Kandidátka na otázky Deníku neodpověděla. Jako důvod uvedla časové vytížení. 











Kandidát do Senátu pro druhé kolo. obv. č. 74 Karviná Petr VíchaZdroj: Deník / Tomáš JanuszekPetr Vícha

1) Senát pracuje dobře. Jsou však případy, kdy Senát přehlasuje Poslanecká sněmovna a stačí jí k tomu prostá většina 101 hlasů. Nebylo by tedy od věci, aby k přehlasování byla nutná ústavní většina. Ale obávám se, že to sněmovna nepřipustí.

2) Ač jsem kritikem současné EU, nejsem v této věci příznivcem převratných změn.

3) Mnohé obce stále trápí problematika tzv. sociálního bydlení, zejména zneužívání sociálních dávek. To je třeba konečně změnit.

Kandidátka do Senátu pro druhé kolo. obv. č. 74 Karviná Milada HalíkováZdroj: Deník / Tomáš JanuszekMilada Halíková

1) Jsem přesvědčena, že postavení Senátu a jeho pravomoce není třeba zásadně upravovat či měnit.

2) Myslím si, že občané mají mít možnost se vyslovit v celostátním referendu k zásadním otázkám směřování našeho státu. Bude samozřejmě záležet na podobě zákona, jak jej schválí poslanci.

3) Jsem připravena podpořit zákon o zdanění peněžních náhrad za nevydaný majetek z tzv. církevních restitucí. A určitě také zákon o nepromlčitelnosti privatizačních podvodů.

ArcelorMittal. Ilustrační foto.
Ostravskou huť kupuje britská společnost Liberty House
Bývalý trenér Baníku Ostrava Vlastimil Petržela (na archivním snímku z jednání u Okresního soudu v Opavě) byl definitivně zproštěn obžaloby.
Bývalý trenér Baníku definitivně zproštěn žaloby. Šéfa Opavy nezastrašoval